Promovisana monografija „Pune ruke života“

VRANJE

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju sinoć je promovisana monografija „Pune ruke života“, ginekologija i akušerstvo Vranja u matici vremena, autorke doktorke Marine J. Janjić.

„Cilj monografije je  da prikaže razvoj ginekološko-akušerske misli i prakse u vranjskom kraju od nemanjićkog vremena do današnjih dana. Ova knjiga je nastala iz potrebe da se sačuva od zaborava, kao dragoceno iskustvo, sve ono što su samopregorno generacije lekara, ginekologa-akušera, neonatologa, babica i nemedicinskog kadra u vranjskoj ginekologiji činili, „dočekujući“  nove Vranjance i Vranjanke, radujući se njihovom prvom plaču. Ovo je način i da im odam priznanje i zahvalnost, jer su oni deo svog života ugradili u razvoj ovog odeljenja“, rekla je autorka dr Janjić.

„Ona je svojim radom otrgla od zaborava mnoge ljude i događaje koji su vezani za našu akušersko ginekološku službu u Vranju i vranjskom kraju“, rekla je na promociji dr Gordana Đorđević, načelnica Službe za ginekologiju vranjskog Zdravstvenog centra i predsednica podružnice Srpskog lekarskog društva u Vranju, koje je i izdavač ove monografije.

Dr Zoran Vacić, predsednik Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva je istakao da je autorka dala jedan dobar putokaz za pisanje o ovoj temi u bilo kom drugom mestu.

Recenzent dr Vukašin M. Antić je rekao da sve što je napisano je duboko proživljeno i dokumentovano.

„Na takvim osnovama je sazdana ova knjiga. Tako su  ginekolozi vranjske Bolnice naslikani toplim bojama sa puno ljubavi i  razumevanja za njihove ličnosti i dela“, zaključio je dr Antić.

Doktorka Marina J. Janjić rođena je u Vladičinom Hanu. Osnovnu i srednju školu završila je u Vranju, a Medicinski fakultet u Nišu, gde je završila i magistarske studije. Nakon specijalizacije radi na Odeljenju za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice u Vranju. Ima zvanje primarijusa. Pored lekarske prakse bavi se naučno-istraživačkim radom i istorijom književnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare