Promovisana monografija o Vladi Iliću, prvom modernom gradonačelniku Beograda

VLASOTINCE

Galerija vlasotinačkog Kulturnog centra  sinoć je bila  prepuna znatiželjnika koji su došli na promociju monografije o Vladi Iliću, pod nazivom ,,Prvi moderni gradonačelnik Beograda”, autora Saše Z. Stankovića.

Posle napornog i dugog istraživačkog rada autora Saše Stankovića od sedam godina, pojavila se ova monografija o vlasotinčaninu Vladi Iliću, sinu Koste Ilića ,,Mumdžije”, koji je 19.veka bio najbogatiji Vlasotinčanin, koji je za kratko vreme obogatio tako što se bavio pravljenjem sveća i sapuna , a i zelenašenjem.

Uz pomoć lokalne samouprave ova veoma značajna knjiga ugledala je svetlost dana i tako samu promociju učinila izuzetnom zbog velikog interesovanja Vlasotinčana.
Predsednik opštine Zoran Todorović je rekao da je Vlada Ilić bio predvodnik preduzetničkog duha vrednih Vlasotinčana,  sa željom da bude u korak sa razvijenim svetom.

Opština Vlasotince finasijski je pomogla štampanje knjige a Todorović je rekao da će je gosti, koji budu dolazili u Vlasotince, dobijati kao  izuzetno vredan dar .


Recezent ovog, po mnogo čemu, kapitalnog dela Ivan M. Becić ,  smatra da je ova knjiga istina o životu i radu porodice Ilić  i kako se jedna porodica razvijala u pozitivnom smislu u jednom nemirnom vremenu uoči Drugog svetskog rata.
Sam autor Saša Z. Stanković je rekao da je uložio mnogo truda i napora kako bi spoznao pravu istinu o  Vladi Iliću, kao i njegovih najbližih.

Impozante su činjenice koje izneo autor knjige o Vladi Iliću kao gradonačelniku Beograda za period od 13.januara 1935. do 13.septembra 1939.godine, koji je preduzeo mnogobrojne aktivnosti u izgradnji Beograda sa,  nizom veoma vrednih i značajnih građevinskih poduhvata.
Frenetičan aplauz koji su, posle prezentacije knjige, prisutni podarili mladom autoru ove monografija najbolji su dokaz o vrednosti same knjige i svega onoga što je kao gradonačelnik Beograda uradio Vlada Ilić.

 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare