Promovisana knjiga Zijaha Sokolovića

 

LESKOVAC

Glumac Zijah Sokolović  predstavio je  leskovačkoj publici  svoju knjigu „Glumac… je glumac… je glumac“ koja je, u stvari glumčev osvrt na predstavu koju radi već 38 godina i u kojoj je objavio integralni tekst predstave, ali i sakupio razne komentare, eseje i kritike.

Publika je imala prilike da vidi jednu potpuno neuobičajenu književnu promociju, jer se nije znalo da li se radi o monodrami, stend ap komediji, ličnim razmišljanjima ili se zaista promoviše knjiga.

Zijah Sokolović je na maestralan način objašnjavao  kako je nastala predstava, kako izgleda biti glumac, kako je to vladati scenom, predstavom i publikom, da li postoji granica u komunikaciji i igri na pozorišnoj sceni. Bilo je govora o tome koliko se prepliću gluma i realan život i koliko neki delovi glumačkog zanata nesvesno primenjujemo u svakodnevnom životu, kao i koliko kroz dečje prikaze na sceni možemo da shvatimo šta ta deca u stvari jesu.

Sam Zijah Sokolović kaže da je ovo jedna neobična i dostojanstvena prilika za jedno zanimanje kao što je biti glumac danas.

zijah-sokolovic

„To je predstava koja je napravljena prije 38 godina i od tada do danas ona traje i izvedena je 1599 puta. Tekst predstave je preveden na nemački, engleski, francuski, poljski, italijanski i norveški jezik, osamanaest glumaca u svetu je igralo ovaj tekst skoro integralno, sa nekim možda malim adaptacijama, a premijere su bile u Beču, Sidneju, Varšavi, Parizu, Londonu, Nju Jorku, Berlinu… Posle svih tih predstava i godina igranja bilo je inetersantno napraviti i knjigu o tome. Knjiga je materijalan dokaz da je glumac vladao neprolazno. Onaj ko bude čitao knjigu saznaće mnogo o vremenu u kojem je ova predstava trajala iz različitih uglova.“

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare