Promovisana knjiga „Vek fudbala u Brestovcu 100 godina FK Železničar”

LESKOVAC

U Domu kulture u Brestovcu održana je promocija knjige „Vek fudbala u Brestovcu 100 godina FK Železničar” u kojoj se govori o istoriji postojanja fudbala u Brestovcu, od osnivanja fudbalskog kluba 1923. godine, njegovim usponima i padovima, igračima i utakmicama uz dogodovštine koje su pratile ove događaje. Autor Slobodan Dane Marković je obimnu ogromnu istorijsku građu uspeo da objedini i smesti u 154 strane knjige. Inače, FK „Železničar“ ima i svoju monografiju, „Klub svetlih tradicija”, nastalu povodom 60 godina postojanja.

Na promociji su govorili autor Slobodan Marković, Uroš Filipović, predsednik kluba, Miodrag Petrović, sekretar i Irena Dimčić, urednik programa u Domu kulture u Brestovcu, a primećeno je da svaka porodica u Brestovcu, odnosno svaka kuća je imala bar jednog člana koji je bio deo „Železničara“, bilo kao igrač, deo uprave ili navijač. Voleli fudbal ili ne, ljubav prema „Železničaru“ je u genima Brestovčana. Doprinos nastajanju ove knjige dali su i mladi Brestovčani u delu tehničke pomoći, lekture, preloma, grafičke obrade korica, dok je izdavač Dom kulture Brestovac.

Fudbalski klub „Železničar” je proslavu veka postojanja započeo u junu ove godine, svečanošću i dodelom zahvalnica, a knjiga je samo nastavak obeležavanja velikog jubileja. Promociju knjige pratile su fotografije od osnivanja kluba do danas iz jedinstvene privatne arhive pokojnog Slobodana Cvetkovića, sportskog radnika. Iz ovog kluba čak tri fudbalera su ostvarili karijere u prvoligaškim timovima bivše Jugoslavije, a onda i van naše zemlje, jer su imali internacionalne karijere u Francuskoj i Španiji.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Aleksandar
Aleksandar
9 meseca pre

Poduhvat je za svaku pohvalu. Jedino je moglo više mesta da se posveti Ljubiši Cvetkoviću Henesu, jednom od najuspešnijih trenera, koji je predvodio Železničar u žestokoj konkurenciji nekadašnje Niške zone. Uprava kluba nije našla za shodno ni da mu napiše i dodeli jednu zahvalnicu.Takođe, trebalo je posebno istaći doprinos Zorana Miloševića Maradone i Gorana Stojiljkovića, istaknutih internacionalaca koji su svoje karijere okončali upravo u Brestovcu. Malo je mesta posvećeno i Jovici Stojanoviću (“Tami-trade”) najvećem sponzoru i donatoru Železničara. Zaboravljeno je i na novinara Dragana Mitrovića koji je uspešno pisao o Železničaru u “Sportu”, “Sportskom žurnalu”, “Novoj napšoj reči” i na mnogim sajtovima.