Promovisana knjiga “Sidonijin pogled” Svetolika Stankovića

LESKOVAC

U Leskovačkom kulturnom centru promovisana je knjiga Svetolika Stankovića „Sidonijin pogled“ – roman o Isidori Sekulić.

Na promociji su govorili prof. dr Dušan Janjić, Danilo Kocić, recenzent knjige, profesor Marija Stojanović i Dragan Radović.

Odlomke iz knjige kazivao je sam autor.

Inače, roman iz neobičnog ugla osvetljava lik ove znamenite umne intelektualke, prve žene akademika u Srbiji, te je stoga skrenuo pažnju šire kulturne javnosti.

Autor Svetolik Stanković kaže da je ovo sasvim drugačiji pogled na Isidoru Sekulić, pogled iz kojeg je do sada niko u srpskoj kritici, ali i romanesknoj literaturi nije tako posmatrao.

„Ona je imala nesreću da je kao mala ostala bez majke i to je bio jedan šok koji ju je pratio čitavog života. Međutim, ima i jedan drugi detalj na koji najveći broj autora knjiga o Isidori po meni nije obratio pažnju, a ja sam upravo to akcentirao. Radi se o tome da je ona svog oca, zemunskog kapetana Sekulića, videla u jednoj lascivnoj sceni sa komšinicom. Ta scena, po mom dubokom uverenju, ostavila je neizbrisiv trag na njen život, čak i na njeno stvaralaštvo. U ovoj knjizi sam pokušao, da između ostalog, progovorim i o tome.“

Stanković kaže da je knjiga izazvala veliko interesovanje širom Srbije.

„Javljaju mi se ljudi, interesuju se, traže knjigu. Do sada uvek čuo samo afirmativne komentare o knjizi.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare