Promovisana knjiga „Krvava granica“ autora Dragutina Dimčevskog

VRANJE

U prepunoj sali Doma vojske u Vranju priređena je promocija knjige potpukovnika u penziji Dragutina Dimčevskog, pod nazivom „Krvava granica“.

Autor je opisao dešavanja na graničnoj karauli Košare na Kosovu i Metohiji u vreme NATO bombardovanja 1999. godine, ali i period pre toga. On je u to vereme bio zamenik komandanta 53. graničnog bataljona i učesnik bitke na karauli Košare.

„Motivacija je bila da se ne zaboravi šta se desilo i da bataljonu dignem spomen obeležje. Da ovekočim vreme koje je bilo simbol borbe protiv NATO agresora“, ističe autor, koji je tokom rata vodio dnevnik i beležio sve što se dešavalo.

Knjizi sam dao naziv „Krvava granica“ zato što su tu naši graničari, vojnici i starešine prolivali krv, dodaje Dimčevski.

„Nakon Kumanovskog sporazuma naše jedinice sa prostora KiM su se povukle, pa tako i moj 53. granični bataljon. Zvanično je bataljon 2000. godine ugašen i odlazi u legendu. Kako je vreme prolazilo i on je odlazio u zaborav. I razmišljao sam da li da to pretočim u knjigu“, ističe autor.

Knjiga govori o najbranjenijoj granici u Evropi, kaže zastavnik Saša Radojević, koji je u vreme bombardovanja imao samo 19 godina.

„Ni jedna se nije tako čuvala i obezbeđivala, kao tih 68 kilometara. Bilo je nemoguće da se izvrši proboj duž granice. Bitno je da je autor uspeo da sve sačuva od zaborava i prvi put je knjigu pisao neko, ko je svih 67 dana učestvovao u odbrani“, ističe zastavnik Radojević.

Na promociji je govorio i brigadni general Zoran Lubura, koji je i predsednik SUBNOR-a u Vranju, organizacije koja je priredila ovu promociju.

„Ova knjiga je sećanje na sve naše borce koji su položili najvrednije što imaju, dali svoje živote za svoju otadžbinu. Promovisanjem knjige podignut je još jedan spomenik koji će nas neprekidno podsećati na dešavanja koja su se zbila 98. i 99. godine“, rekao je Lubura.

Recenzent prof. dr Miša Kovač smatra da Dimčevskom nije trebalo puno pomagati i da je napisao knjigu svog života.

„Braniti granicu je nešto najčasnije, tu se ispaljuju prvi meci koji se pamte i opisuju. Ne piše ga naučnik, ali ovo delo je značajno za nauku. Informacije iz prve ruke, iz pera čoveka koji je to doživeo, biće poučne za generacije i sadašnje i buduće“, istakao je Kovač.

U knjizi „Krvava granica“ autor je ispričao istinitu priču o herojskoj borbi vojnika sa Košara, koji su bili na prvoj liniji i branili svoju otadžbinu na Kosovu i Metohiji.

Knjiga je značajna za istoriju našeg naroda. Predstavlja svedočanstvo o teškim danima borbe Srbije za slobodu i čuva uspomenu na sve stradale vojnike.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare