Promovisan roman “Eutanazija” Miodraga Stojkovića

LESKOVAC

Promocija romana „Eutanazija“ Miodraga Stojkovića, koga javnost mnogo više poznaje kao genetičara i vlasnika specijalne bolnice za lečenje steriliteta u leskovcu, održana je u “Marfi pabu”.

 Ovo je drugi roman u kome se autor bavi stvarima iz svog privatnog i profesionalnog života.

„Bavim se vremenom pre i nakon mog odlaska iz Leskovca 1991. godine, a vratio sam se nakon 18, 19 godina. Meni je bilo bitno da, kako kažu ljudi, što je čovek stariji sve više obrađuje ono što je bilo, kako bi mogao da to shvati. Zato mi je bilo bitno da obradim taj deo svog života, kad sam bio ovde, kad sam otišao tamo negde u inostranstvo… LJudi vrlo lako shvataju činjenicu otići odavde, ali ne shvataju da to znači i odreći se nečega. Zato se knjiga i zove „Eutanazija“, odnosno dobra smrt. Kad odete odavde, vi tamo negde morate da se prilagodite novom životu, tamo vas dočekaju novi jezik, nova shvatanja, novi običaji, kompletan novi način života. Cela pozadina romana protkana je kroz moju i sudbinu mojih prijatelja, školskih drugova, njihovih devojaka, nešto što nije moglo da opstane i što je bilo osuđeno na propast upravo zbog tog odvajanja i moranja da se ode negde u inostranstvo.“

Izdavač romana je Vukotić medija, čiji je vlasnik Manojlo Manja Vukotić, novinar i bivši urednik „Večernjih novosti“. On je kontaktirao Stojkovića i pitao ga da li bi mogao da napiše knjigu o vantelesnoj oplodnji.

„Rekao sam mu da se ja time bavim sedam dana u nedelji i da bi mi bilo previše i da se u slobodno vreme time bavim. Hoću da radim nešto drugo, probao sam i mislim da sam uspeo da to moje pisanje, taj moj hobi pretočim u romane. Čitav taj postupak kao što je istraživanje, pripreme za pisanje su meni i način da se odmorim od mog redovnog posla. Ne smatram sebe za pisca, ali smatram da čovek treba mnogo stvari da proba.“

Moderatori na promociji su bili Predrag Stanković i Saša Stojanović, a sav prihod od prodaje knjiga tokom promocije namenjen je Udruženju za multiplu sklerozu Jablaničkog okruga.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare