Promocija vojnih školskih ustanova u leskovačkoj Gimnaziji

LESKOVAC

U Svečanoj sali u Gimnaziji danas je održana promocija srednjih vojnih škola, Vojne akademije, Vojno-medicinske akademije i Vojne gimnazije.

Učenici ove škole mogli su da se bliže upoznaju sa uslovima upisa i načinom školovanja u ovim vojnim srednje i visokoškolskim ustanovama.

Potpukovnik Stevanović Dragan sa Univerziteta odbrane kaže da, iako je konkurencija za upis velika, čak i po deset kandidata na jedno mesto, cilj je mladim ljudima konkretno i i iz prve ruke omogućiti saznanje na koji način i kako će učiti, studirati, živeti, kao i šta ih očekuje nakon školovanja.

Zainteresovanim učenicima Gimnazije obratio se i učenik druge godine Vojne gimnazije Bogdan Jović, koji se za ovu školu opredelio zbog povoljnosti i beneficija koje nudi ovaj način školovanja.

„Beneficije su u smislu besplatnog života i načina školovanja, internatskog načina života… Mi imamo besplatan smeštaj, hranu, knjige, odeću… Tu je i život sa vršnjacima i druženje. Za sada sam odličan učenik, trudim se da postignem što bolje rezultate. U principu, malo mi je napornije nego u civilstvu, ali sve može da se postigne. Cilj mi je da upišem Vojnu akademiju, završim je i postanem oficir Vojske Srbije.“

Kadet četvrte godine Medicinskog fakulteta Vojno-medicinske akademije Tamara Milić kaže da je razlog što se upisala u ovu ustanovu to što sama VMA nudi mnogo više pogodnosti nego „običan“ medicinski fakultet.

„To je rad u malim grupama, saradnja sa profesorima je na visokom nivou, mogućnost pisanja velikog broja naučnih radova, učešće na nacionalnim i internacionalnim kongresima gde deo troškova snosi i sam Univerzitet odbrane. Inače, moj otac je oficir, tako da je, možda, i to uticalo na moju odluku da upišem vojnu školu, ali pre svega ono što me je opredelilo je siguran posao na kraju školovanja. Nadam se da ću jednog dana specijalizirati neurologiju. Inače, u suštini same studije nisu nešto spektakularno teške, sve se može kada se hoće, samo treba rasčistiti u svojoj glavi i to je to!“

Marija Stojanović, kadet Vojne akademije, studira na smeru vojno-geodetskog inženjerstva.

„Za Vojnu akademiju sam se odlučila pre svega jer to volim, a i na samom početku mi se svidela uniforma. Mislim da Vojna akademija može i da mi pruži stručno znanje što se tiče geodezije, ali i iz same vojne struke. Po mom mišljenju to mi je pun pogodak. Sam način studiranja je dosta sličan načinu koji je prikazan u seriji „Vojna akademija“, ali je tamo to, ipak, malo ulepšano. Kada stignu obaveze oko ispita na momente zna da bude jako teško. Ali, to prođe i onda opet bude druženje i kolegijalnost u prvom planu.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare