Promocija knjige Jovana Milića

 

NIŠ

Sala na Univerzitetu u Nišu je bila premala da primi sve koji su želeli da prisustvuju promociji knjige  „I Siromašni imaju san“ mladog autora Jovana Milića. Pre promocije prikazan je i kratak film o Jovanu Miliću i motivaciji koja ga je podstakla da napiše ovu knjigu.

„Postoji mnogo naslova na temu siromaštva, međutim ova knjiga sadrži jedan deo koji je prepun motivacija, posebno za mlade ljude, ali i porodice koje odgajaju te mlade ljude. Knjiga je na temu modernog siromaštva i volim da kažem da je Jovanova knjiga vredno sociološko ogledalo i zapis ovog vremena i isto tako mislim da može da bude korisno štivo za sve koji su zaboravili šta su bili“, istakla je Tamara Kučan, književnica iz Beograda, direktor izdavačke kuće „Urban Art, koja je izdavač ove knjige.

Knjiga  je pisana u formi dnevnika, a jedan od ciljeva izdavanja ove knjige je da se ukaže na sve veću prisutnost diskriminacije socijlano ugroženih, pogotovo mladih, ljudi.

„Možemo da se pretvaramo da to nije tako, ali je diskriminacija siromašnih i te kako prisutna u društvu. Ukoliko ste siromašni, a izađete na kafu, konobar će vas gledati preko ramena, a da ne govorim o ponašanju dece u osnovnim ili srednjim školama. To sam osetio na sopstvenoj koži i nije lako pisati sve ovo i reći, „da, ja sam bio siromašan, ali sam zahvaljujući obrazovanju na neki način uspeo da spasim svoju porodicu sigurnog siromaštva“, rekao je Jovan Milić.

O ovom mladom humanom čoveku JUGPress je već pisao. Student je Mašinskog fakulteta u čijem se indeksu nalaze sve same desetke. Iako mlad Jovan Milić se bavi  humanitarnim radom. Osnivač je sajta „Nađi Raula“ koji ima za cilj da pomogne svim ljudima koji su socijalno ugroženi, a posebno porodicama koje žive u siromaštvu. U toku prošle godine u Jovanovoj organizaciji isporučeno  je1300 donacija socijalno ugroženim ljudima u gradu. Jovan je ponosan na to.

“ Ponosan sam na to, nadam se da ćemo se i proširiti. Polako počinje i to da se dešava jer smo 21. maja otvorili svoju kancelariju u Sarajevu. Tako je mala priča koja je krenula iz Niša otišla dalje”, priča Jovan.

Prodajom knjige mladi autor želi da pomogne. Zato je deo prihoda namenjen Centru  “Mara”.

Skroman ali sa jasnom vizijom svoje budućnosti ovaj mladi humani čovek kaže:

„Planove koje imam i nisu tako veliki. Želim da diplomiram, a već sam pri kraju studija, da se zaposlim u struci ali ovde u Srbiji. Sada je zapisano da ću ostati ovde, „zapis“ se nalazi u Narodnoj biblioteci i nema menjanja“.

Na promociji je o knjizi govorio i Hadži Ivan Redi ispred Fondacije „Za lepši Niš“.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o