Projekat “Život je veština” za osobe sa smetnjama u razvoju

LESKOVAC-PROKUPLJE

Korisnici Dnevnog boravka „Duga“ i članovi Udruženja za pomoć MNRO Leskovac realizuju projekat „Život je u veštini“ koji je podržalo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja u partnerstvu sa Udruženjem obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti Prokuplje. Projekat se realizuje na jednom od vrhova planine Vidojevice, nadomak Prokuplja, u prirodnom ambijentu odmarališta Beli Kamen i nastao je kao odgovor na određene probleme sa kojima se suočavaju osobe sa smetnjama u razvoju.

Ti problemu su kućni azil i nemogućnost porodica da finansijski priušte za svoju decu ovakav vid aktivnosti.

Drugi problem se odnosi na nedostatak organizovanog i kvalitetnog slobodnog vremena, kao i rekreativnih aktivnosti primerenih njihovim kapacitetima.

Jedan od najznačajnih problema se odnosi na prezaštićenost od strane porodice i nesamostalnost osoba sa smetnjama u razvoju.

Potrebno im je pružiti iskustvo i osećaj pripadnosti, vrednosti i samostalnosti.


Osnovni program usluge Dnevnog boravka podrazumeva razvijanje i negovanje veština osamostaljivanja u strukturisanim uslovima u skladu sa planom i procenom.

Jedan od problema sa kojima se pružaoci usluga susreću u realizaciji ovih aktivnosti jeste nedostatak kontrolisane, nadzirane i praktične primene veština i učenja u drugačijoj sredini i situaciji, koja se ovim projektom nudi.

Kroz organizovano i kvalitetno slobodno vreme, aktivnosti samopomoći i samoposluživanja, rekreativno sportske i zabavne aktivnosti van porodičnog doma, udruženja. škole i dnevnih boravaka, u uslovima koji zahtevaju više ličnog angažovanja korisnika, doprinosi se razvijanju veština za život i pruža osećaj samostalnosti za osobe sa smetnjama u razvoju koje su funkcionalne i kojima je potreban nadzor.

Sedam dana borave sa svojim vaspitačima u kampu, bez prisustva roditelja.

Na ovaj način kod njih se inicira i razvoj brige o drugima, briga o prostoru i sredini u kojoj žive, razvoj komunikacije u grupi, tolerancija, adaptacija na novu sredinu, prevazilaženje problema, timski duh. Usvajanjem ovih veština, za deo korisnika biće omogućeno kasnije uključivanje u život zajednice.
Uključeno je 24 osoba sa smetnjama u razvoju. Vrednost projekta od strane Ministarstva je 400.000 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare