PROGRAM RAZVOJA OD 2015. DO 2020. ODLOŽEN ZA NAREDU SEDNICU

LESKOVAC

Na predlog gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića usvajanje Progama razvoja grada Leskovca, sa akcionim planom 2015-2012. godine odloženo je za narednu sednicu Skupštine grada , koja će biti održana 17. decembra a odbornici opozicije imali su čitav niz primedbi na ovaj dokument.

Direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj (ALER) Bojan Tojaga upoznao je odbornike sa procesom izrade ovog dokumenta kao i sa onome što je u njemu najvažnije.
Rad na izradi nacrta programa koordinirao je ALER, a u njegovoj izradi učestvovalo je pet radnih grupa,u kojima su, pored gradskih uprava i drugih organa i institucija grada, uzeli učešće i privatni preduzetnici, kao i NVO.
Tojaga je rekao i da je održana javna rasprava koju je sproveo ALER, a tekst nacrta postavljen je na sajtu grada i ALER-a.
On je objasnio i da je , na osnovu primedbi sa javne rasprave, izrađen finalni tekst Programa razvoja.
Tojaga je rekao i da Program nije „spisak lepih želja“, već da se radi o projektima koji se realno mogu ostvariti ali da će se, ukoliko ne budu obezbeđena dodatna sredstva od donatora, od nekih „sitinijih“ projekata odustati ali da će ovaj dokumenat predstavljati obavezu za svaku narednu vlast. istakao je on.
U višečasovnoj diskusiji odbornici opozicje izneli su brojne primedbe na ovaj dokument.
Mirjana Perišić, zamenik predsednika odborničke grupe DS, istakla je da pravci razvoja grada nisu definisani, ni ka poljoprivrdi, ni ka industrijalizaciji. Ona je iznela primedbu da se u Programu koriste podaci iz 2013. godine, iako su bili dostupni podaci Republičkog zavoda za statistiku i APR-a iz 2014. i 2015. godine, i postavila je pitanje zašto je to tako. Deo dokumenta koji se zove „svot analiza“ prepisan je iz Strategije održivog razvoja iz 2010. godine, sa sitnijim izmenama. Novina je to što se konstatuje da vlast ima „neodgovoran odnos prema usvojenim planovima“, ali je najveći deo ovog dokumenta prepisan, rekala je ona.
Kao jako lošu ideju ona je ocenila upoređivanje Leskovca sa Kragujevcem i Kraljevom, jer svi pokazatelji govore da je Leskovac iza ovih gradova.
Kao najozbiljniji propust ovog dokumenta Perišić je navela pozivanje na Nacionalni plan regionalnog razvoja koji Vlada nije ni usvojila, već postoji samo kao nacrt.
„Takozvani „strateški deo“ prepisan je iz Strategije održivog razvoja, što znači da se za pet godina u ovom gradu ništa nije promenilo. Dalje, Programom je definisano 233 projekta, ali je veliki broj prepisan iz prethodnog programa. Tako je unapređenje geografsko infomacionog sistema bilo u planu za 2014. godinu, a plan za GIS je stavljen i u Program do 2020. godine, istakla je Perišić, kritički se osvrćući na pojedine projekte. Kao kruna Programa nabrojane su kapitalne investicije koje će biti plasirane kod stranih investitora: edukacija poljoprivrednih proizvođača, završetak sale „Partizan“, uređenje park šume Hisar, izrada strateških planova. U DS-u smatraju da ovo ne mogu biti strateški projekti, i postavljaju pitanje šta je sa rešavanjem nekih bitnih pitanja za grad, kao što je proširenje kapaciteta daljinskog grejanja.
Zbog svega ovoga demokrate su predložile da se Program razvoja povuče, i pripremi novi za sledeću sednicu.
Brojne primedbe na Program razvoja grada iznela je i odobrnička grupa SDS.
Bratislav Perić, šef ove odborničke grupe, postavio je pitanje zbog čega su prednosti i mogućnosti ostale iste, dok su pretnje porasle i produbile se i konstatovao je da ova vlast ne uspeva da zaustavi negativne trendove.
Glavna zamerka koju SDS upućuje tvoricima ovod dokumenta je da predstavlja prepisanu Strategiju razvoja iz 2010. godine.
Postavlja se pitanje u kom pravcu će se grad razvijati u narednih pet godina, ukoliko je lokalna samouprava nedovoljno kadrovski osposobljena, nekompetentna i neefikasna, kako se kaže u zaključku ovog dokumenta. Dalje, u SDS-u smatraju da je nedovoljna pažnja posvećena gasifikaciji, a nije u planu ni izrada energetskog bilansa.
Ana Volf iz SDS-a kao glavu zamerku Programu razvoja grada iznela je to što nije „rodno odgovoran“ i, ukoliko se to ne promeni, ni budžet za 2016. godinu ne može biti rodno odgovoran, zaključila je ona. Volf je izrazila sumnju da su zastarele tabele korišćene namerno. Iako je broj nepismenih u Leskovcu veći nego u ostatku Srbije, Program ne sadrži ni jedan projekat opismenjavanja, rekla je Ana Volf i postavila pitanje zbog čega su se u programu našli projekti koji su završeni. Povodom teksta koji se pojavio u „Blicu“ „Gradonačelnik zapošljava lepotice“, a vezano za temu rodno senzitivnog pristupa, ona je rekla da je reč o nedopustivom seksizmu i pozvala medije da vode računa o rodnoj ravnopravnosti.
Direktor ALER-a Bojan Tojaga postavio je pitanje zbog čega oni koji kritikuju dokument nisu učesvovali u javnoj raspravi i dostavili svoje predloge i ideje. On je naglasio da je normalno da se Program oslanja na Strategiju grada, jer se situacijska analiza nije promenila. Program na neki način predstavlja reviziju Stategije održivog razvoja, pa je i normalno da se parametri koji se odnose na slabosti produbile. Program razvoja grada je rađen duže vreme, od 2014. godine, tako da su uzimani podaci iz 2013. godine jer je moguće korišćenje samo zvaničkih podataka. Tojaga se jedino složio sa kritikom da je potrebno povesti računa o rodnoj odgovornosti dokumenta.
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uvažio je dobro argumentovane i plasirane promedbe opozicije i predložio da se ovaj dokument, nakon dorade i dopune, nađe na dnevnom redu sledeće sednice Skupštine grada.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
isti tvorci demokratijei programa
isti tvorci demokratijei programa
8 godine pre

Ja ne znam zbog čega Bojan Tojaga krije da su glavni zaduženi za program u timu bili-Saša Mladenović, Ivana Savić i Maja Kocić. Ko ih poznaje znaće zbog čegaje program ispao takav kakav je.

gile
gile
8 godine pre

Dokument je kritikovan na dobro prikrivenoj javnoj raspravi, kao i na konferencijama za stampu, ali se gospoda iz vladajuce koalicije nisu osvrtali na to. Bas se pitam kako niste ukljucili glasacki aparat i izglasali ovaj nemoguci plan. I kod vas nesto skripi?
Ovako cete morati malo da se pomucite i da makar malo proradite ovaj dokument, a ne da samo prepisete onaj prethodni koji su pravile demokrate koje onoliko kritikujete