Proglašeni su pobednici hakatona na zatvaranju Zelene startap škole

NIŠ

Startap centar Niš u okviru projekta „Budući gradovi jugoistočne Evrope“ pokrenuo je Zelenu startap školu, koju su sproveli Naučno-tehnološki park Niš i Grad Niš.

U nedelju, 11. decembra, zatvorena je Zelena startap škola, hakatonom na kome je učestvovalo 10 odabranih timova. Tokom prethodnih nedelju dana, 38 polaznika, kroz sedam modula upoznali su se sa inovacionim ekosistemom, procesom pokretanja startap kompanija, kreiranjem biznis modela, ali i kako na najbolji način da prezentuju svoju ideju.

Mentori, koji su činili profesori Univerziteta u Nišu, serijski osnivači startap kompanija, biznis konsultanti, potrudili su se da polaznicima prenesu svoja znanja i iskustva i na taj način pomognu im da načine svoje prve korake ka tehnološkom preduzetništvu. Ujedno, učesnici su se na ovaj način pripremili i za učešće na hakatonu gde su imali prilike da pred tročlanom komisijom prezentuju svoja inovativna rešenja i osvoje neku od vrednih nagrada.

                        Prva nagrada od 3500 evra pripala je timu Pelletea za ideju o peletu za grejanje i prostirki za životinje, za čiju se proizvodnju kao sirovina koristi otpad koji se dobija prilikom prerade aromatičnog i lekovitog bilja, druga nagrada od 2500 evra pripala je timu Bifrost za predloženo tehničko rešenje koje proizvodi biorazgradivi materijal od konoplje koji se može koristiti za proizvodnju jednokratne ambalaže, tanjira i pribora za jelo, dok je treća nagrada od 1500 evra pripala timu FlowerTower za vertikalni sistem za baštovanstvo i kompostiranje koji smanjuje gubitak hranljivih materija i vode.

                         Tim čije je rešenje osvojilo prvu nagradu ima mogućnost da razvije i isporuči prototip do 23. decembra ove godine i bude dodatno nagrađen sa još 7500 evra.

                      „Komisija je analizirala kvalitet i potencijale timova i da li zadovoljavaju kriterijume da su ideje relevantne za sam poziv i temu, koliko je kvalitetna prezentacija, kakva je timska dinamika i da li su ideje inovativne,“  kaže Goran Mladenović, član komisije.

                      „Sebe nazivamo regionom sa ‘inženjerskim genom’, pa su ovakvi programi podrške neophodni da ideje koje imaju inženjeri budu realizovane i postanu biznisi koji nude mnogo radnih mesta i doprinose čitavoj zajednici,“ naglasio je Mladenović.

                         Zelena startap škola je jedinstven program podrške u našem gradu i regionu, a veliki odziv timova, posebno mladih ljudi, kao i inovativna rešenja koja su nam predstavili, pokazuju da je važno da nastavimo da pružamo mogućnost i podršku budućim preduzetnicima, što je NTP Niš prepoznao i u budućnosti će raditi na razvoju dodatnih programa podrške, istakli su u NTP Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare