Profesori dali predloge  ocena, učenici koji žele više mogu da odgovaraju

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

  

Danas je školsko zvono posle poslednjeg časa u popodnevnoj smeni označilo i kraj ove školske godine koja se na odlukom Vlade Republike Srbije završila dve nedelje ranije u odnosu na planirani školski kalendar, a povod za to bila je tragedija u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar koja je ostavila dubok trag na sve. Podsećanja radi, prema školskom kalendaru Ministarstva prosvete 6.juna se završava nastava samo za učenike 8 razreda, dok bi ostali učenici osnovnih i srednjih škola školsku godinu završili 20.juna.

                           Ministarstvo prosvete je dostavilo školama sopštenje ovim povodom u kome je navedeno i kako da se zaključe ocene učenicima.

                            „Predloge zaključnih ocena smo dostavili učenicima i roditeljima koje oni mogu da vide i preko e-dnevnika. Ukoliko neko od učenika nije zadovoljan ocenom za kraj godine može da se javi školi, da se dogovorimo oko datuma kada može da dođe i da odgovara kako bi ocenu popravio“, kažu profesori  jedne srednje stručne škole u Nišu, a situacija je identična u svim školama. Učenici ocene ukoliko nisu zadovoljni mogu da poprave do 20.juna.

                          I u osnovnim školama se zaključuju ocene, a prema rečim direktora škola postoji dovoljno elemenata da ocene budu objektivno zaključene.

                         „Nastavnici imaju dovoljno elemenata da zaključe ocene za kraj godine jer, praktićno, nama će nedostajati samo nekih šetiri do pet posto časova od predviđenog fonda“, potvrđuje i Verica Radenković, direktorka Osnovne škole „Bubanjski heroji“. „Učenici koji nisu zadovoljni ocenama koje su zaključene mogu od 7.  do 20.juna da poprave ocene. U tom periodu mogu da se konsultuju i sa nastavnicima oko gradiva, ali i da imaju dodatne časove koji bi im pomogli da poprave ocene. Biće organizovana i pripremna nastava za učenike osmog razreda koji polažu završni ispit“.

                        Ona dodaje da će deca koja se nalaze u predškolskoj grupi dolaziti u školu do 20.juna.

                          „Produženi boravak će, takođe, raditi do 20.juna za onu decu koja su izrazila želju da žele da dolaze, a već imamo takvu grupu učenika što zavisi i od njihovih roditelja jer mnogi od njih nisu u mogućnosti da ostave decu same kod kuće zbog posla koji obavljaju. O tome li će deca ostati u boravku odlučivali su sami roditelji koje smo anketirali kako je Ministarstvo i predložilo“, kaže Verica Radenković.

                           Direktorka Osnovne škole „Bubanjski heroji“ dodaje da će do 20.juna u školi da se organizuje niz vannastavnih aktivnosti koje pripremaju nastavnici i učitelji. Jedna od njih je i izložba kućnih ljubimaca koja se tradiconalno organizuje u ovoj školi.

                            U  periodu do 20.juna mogu se realizovati i nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

                             Sve aktivnosti koje se odnose na organizaciju i realizaciju završnog ispita za učenike osmog razreda osnovne škole, završnog ispita na kraju trogodišnjeg srednjeg obrazovanja i maturskog ispita za učenike srednje škole sprovode se u skladu sa godišnjim planom.U stručnim skolama se praksa, praktična nastava i učenje kroz rad sprovode u skladu sa planom godišnjeg rada. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare