Prof. dr Vicko u Vranju: U srpskom zdravstvu onklogija je oblast koja zauzima sve značajnije mesto

VRANJE

Dnevna bolnica za hemioterapiju u Vranju u protekla dva dana bila je domaćin Drugog nacionalng simpozijuma pod nazivom „Novine u lečenju onkoloških bolesnika u Srbiji“.

Simpozijum je okupio preko 250 medicinskih radnika iz cele Srbije.

U radu ovog skupa učestvovao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko, koji je rekao da je u srpskom zdravstvu onklogija oblast koja zauzima sve značajnije mesto.

„Kada je reč o Srbiji incidencija raka je takva da smo mi negde u sredini, ali je smrtnost mnogo veća i po tome smo među prve dve zemlje u Evropi. Tu moramo nešto preduzeti i zbog toga su ovi simpozijumi i sastanci važni i usmereni na što veću edukaciju zdravstvenh radnika.Važno nam je i da pacijenti budu malo više edukovani, kako bi došli do lekara kada nema simptoma, na rano otkrivanje, aktivni skrining i u stanju koje je moguće uspešno lečiti“, rekao je dr Vicko.

On je dodao da lečenje onkoloških pacijenata izuzetno kompleksno i zahteva sve više pažnje, naročito onaj epidemiološki podatak koji kaže da će do 2050. godine svi ljudi koji su preko 65 godina života, imati neku formu raka i to jeste zastrašujuće.

Načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju u Vranju dr Kosta Zdravković kaže da se svake godine od 5 do 10 odsto povećava broj obolelih od maligniteta. To nije slučaj samo kod nas već u celom svetu.

On je podsetio da od jula ove godine bolnica ima na raspolaganju nove lekove koje daju preko referentne ustanove Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Zahvaljujući tome pacijenti sada imaju daleko bolju terapiju nego ranije.

„Iako se radi o bolesti za koju nema leka, ima leka za prevođenje raka u neku hroničnu bolest, sa kojom čovek može da živi i da dočeka mnoge lepe trenutke. To je terapija za određeni tip karcinoma dojke, a do sada nije bila dostupna preko Fonda. Morala je da se kupuje. Sada može preko Fonda i daje rezultate. Skupa je ali je država to omogućila“, rekao je dr Zdravković.

„Domaćini smo zato što smo prava regionalna ustanova. To je Ministarstvo zdravlja prepoznalo i to pokazuje kroz rekonstrukciju i opremu. Najbolji smo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i drago nam je što su nas tako prepoznali i što je odziv veliki, jer to onkologija zaslužuje“, rekao je  direktor zdravstvenog centra dr Saša Đorđević.

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković izrazio je zadovoljstvo što se u Vranju održava jedan ovakav skup tim pre „što smo svedoci da se iz dana u dan broj obolelih od raka povećava, i da se, nažalost, starosna granica sve više pomera“.

On je rekao da je u Vranju omogućen nesmetan rad konzilijuma za pacijente iz celog Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga, pri Dnevnoj onkološkoj bolnici u ovom gradu, što je od velike važnosti.

U protekla dva dana održana su stručna predavanja o novinama u lečenju onkoloških pacijenata. Predavači su bili eminentni medikalni onkolozi iz svih tercijarnih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Bio je to treći najveći onkološkom simpozijum po veličini i značaju u zemlji, iza Beograda i Novog Sada.

Simpozijum je održan pod pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare