INTER LEMIND IDE U LIKVIDACIJU

LESKOVAC

Nakon što je bugarska firma „Ferotrans“ prijavila potražvanje koje iznosi 86 posto od ukupnog potraživanja poverilaca prema „Interlemindu“, stečajni upravnik Predrag Zlatanović pokrenuo je proces bankrota.
Da bi se proglasio bankrot, neophodno je da stečajni sudija uvaži dokumentaciju stečajnog upravnika.
U leskovačkom Privrednom sudu će 3. decembra biti održano ročište, kada će se stečajnom upravniku dostaviti dokumentacija da potraživanja „Ferotransa“ ne mogu biti 86 posto ukupnih potraživanja, rekao je danas predsednik sindikata metalaca i industrijskog sindikata Dragan Matić.
„Očekujemo da će sudija svu tu dokumentaciju još jednom pregledati, dok će sindikat u narednim danima pokušati da organizuje sastanak sa stečajnim upravnikom kako bi mu još jednom prezentovali dokumentaciju i videli šta je to njega rukovodilo da donese odluku da bugarska firma potražuje 86 posto. Dogovorili smo se da odemo do Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i predočimo da sumnjamo da određene odluke stečajnog upravnika nisu u redu. Verujemo da ovoga puta imamo čvrstu dokumentaciju. Ovde su opljačkani radnici, a ne Bugarin koji je u Leskovcu došao kao većinski vlasnik, rekao je Dragan Matić medijima i manjinskim akcionarima koji su se okupili ispred Privrednog suda u Leskovcu.
Manjinski akcionari su, inače, tražili smenu stečajnog upravnika, ali se, kako je objasno Matić, za to nisu stekli zakonski uslovi, jer je za tako nešto potrebno obezbediti koncentraciju većinskih poverilaca. U ovom slučaju to nije moguće, zato što je samo jedan poverilac potražuje 86 posto ukupnih potraživanja.
„Pojavilo se veliko potraživanje od „Ferotransa“, za koji mi ne znamo ni ko je, ni šta je. Zahtevamo od predsednika, odnosno od stečaljnog upravnika, da vrlo pažljivo pogleda i prouči potraživanja svih poverilaca i utvrdi činjenično stanje. Ako je činjenično stanje takvo kako knjige prikazuju, mi ćemo preko naših zastupnika pokušati da osporimo potraživanja tog preduzeća iz Bugarske, i da se preko parnice dokaže ako nešto bude sumnjivo, a ako ne bude sumljivo ići će se dalje kroz stečajni postupak. Sindikat će tražiti da se nađe neko ko će iz likvidacije kupiti to preduzeće, kako bi ono nastavilo da radi. Da li ćemo uspeti, to na zavisi samo od nas, rekao je predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović.
Saša Milenković, predsednik samostalnog sindikata „Interleminda“ je naglasio da je Upravni sud u Beogradu uvažio žalbu manjinskih akcionara, i da je 19. oktobra održano ročište u Apelacionom sudu na kome se „Ferotrans“ nije ni pojavio. Manjinski akcionari su podneli krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika.
Milenković ističe da se po završnom računu ova bugarska firma nigde nije pojavila, dok su potraživanja od 13,5 miliona evra potpisali ljudi koji nisu ovlašćeni. Na pitanje novinara koji su to ljudi, Milenković je rekao da je reč o menadžerima firme, Milomiru Nikoliću i Vladi Lazareviću.

Kada je Valentin Zaharijev 2005. godine kupio fabriku, uzeo je robu za milion evra, što mu je 2013. godine bilo otpisano.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x