Problem sela nacionalni a ne partijski

VLASOTINCE

U Vlasotincu danas počeo 23. naučni skup ,,Vlasinski susreti 2017.godine”, a osnovna tema ovog naučnog skupa je ,,Socio-ekonmski aspekti obnove i razvoja naselja brdsko-planinskog područja Srbije”.


Ovaj nesumljivo značajan naučni skup, koji se bavi problemima sela, okupio je tridesetak naučnika iz Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine, koji će imati dva radna dana u Vlasotincu i Crnoj Travi, a u planu je i poseta Vlasinskom jezeru.
Profesor doktor Đura Stevanović je idejni tvorac ovog naučnog skupa, iako vremešan sa puno entuzijazma i sada kao penzioner svom svojom snagom je ugradio sebe i u ovom 23. naučnom skupu, upravo onako, kao i u svih prethodnih godina.


Na pitanje novinara, šta je osnovni problem da naša sela opet ožive, prf. dr. Đura Stevanović, bez i malo uvijanja, direktno je odgovorio:
– Nema opstanka sela u ovakvim uslovima, kada je problem sela partijski problem. Mora to biti nacionalni interes, i nema nam povratka u selo u stvarnosti, sem u novinama. To su činjenice, a one kazuju da se na selu ne može živeti bez pristojne infrastrukture, koja je jedna od osnovnih potreba onih koji tamo žive. U poslednje vreme sve je više onih koji žive u gradu, a odlaze na selo da rade, a taj trend po svemu sudeći nastaviće se i u godinama koje su pred nama – rekao je prf. dr, Đura Stevanović, koji je još rekao da je dve trećine naših sela brdsko-planinskog tipa, što u neku ruku i otežava povratak i život na selu.
Bilo je primetno da nikog nije bilo od čelnika opštine Vlasotince na otvaranju ovog 23. naučnog skupa, za razliku od prethodnih godina kada su uvek bili prisutni i aktivno učestvovali u samoj organizaciji ovog naučnog samita elitnih pregalaca i profesora, koji se bave naučnim radom zasnovanim na problemima sela i seoskog stanovništva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare