Problem nepravilnog odlaganja otpada u poljoprivredi

LESKOVAC

NVO Porečje iz Vučja uz podšku Fonda za otvoreno društvo ralizuje projekat ,,Kada ako ne sada – Odgovorno za buduće generacije”.

Projekat se bavi problemom nepravilnog odlaganja otpada koji nastaje u procesu poljoprivredne proizvodnje. U okviru ovog projekta održana je akcija animiranja poljoprivrednika za odvajanje bespovratne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja.


U ovoj akciji odvajanja nepovratne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja uključeno je 100 poljoprivrednih gazdinstava iz Vučja, Strojkovca, Nakrivnja, Miroševca, Žabljana i Slavujevca.
Do naših korisnika poljoprivrednika dospeli smo kroz kampanju podele promo materijala, kroz direktne kontakte, kao i putem lokalnih medija. Svako od učesnika aktivnosti odvajanja besprovratne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja dobio je po dve plastične vreće za odvajanje ove vrste otpada. Pored toga, svakog od poljoprivrednika dobio je i promo majicu. Trudili smo se da kroz lične kontakte svakom od poljoprivrednika damo osnovne smernice u vezi sa rukovanjem nepovratnom ambalažom od sredstava za zaštitu binja i načinom privremenog odlaganja ovog opasnog otpada.
Sa poljoprivrednicima je dogovoreno da ova akcija traje do 15. maja 2022. godine.

Nakon tog datuma naši volonteri će preuzeti celokupnu količinu prikupljenog opasnog odtpada i predati je operateru PVV Niš na dalji tretman i reciklažu. Zavisno od rezultata ovog pilot projekta planiramo da ovu ideju širimo i na teritorije drugih opština na jugu Srbije.
Moramo biti svesni da će lokalne zajednice na jugu Srbije morati na najbrži mogući način da ojačaju svoj sistem zaštite životne sredine, čime će doprineti zdravlju ljudi i ekonomskom razvoju, a u isto vreme obezbediti zadovoljenje potreba sadašnjih i budućih generacija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare