Krivolov ptica pevačica na jugu Srbije

NOVI SAD-LESKOVAC-BOJNIK-LEBANE-VLASOTINCE

Članovi Tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), od petka 3. do nedelje 5. decembra, istraživali su nezakonito hvatanje, posedovanje i trgovinu divljim pticama pevačicama na jugu Srbije. Za svega tri dana pronađeni su dokazi za 34 slučaja kršenja zakona, a u tri navrata policijski službenici su postupali nakon prijava.

„Znali smo da je ovaj vid ugrožavanja ptica zastupljen na jugu Srbije, ali smo zaista šokirani onim što smo zatekli na terenu. Atari naselja oko Leskovca, Bojnika, Lebana i Vlasotinca prepuni su lokacija na kojima se ptice krivolove uglavnom hvatanjem na lepljive mamke. Osim što je to evidentno krivično delo, hvatanje ptica na lepak je i izuzetno brutalno jer ulepljene ptice često ostanu bez delova tela ili uginu od stresa i povreda“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Crne slutnje su se obistinile. Ovo što smo otkrili deluje kao mreža organizovanog kriminala sa kojom institucije ne znaju kako da se izbore“.

Strogo zaštićene divlje ptice se u Srbiji decenijama masovno izlovljavaju uz pomoć klopki, mreža, lepkova i drugih zakonom nedozvoljenih sredstava. Hvatanjem živih ptica u prirodi posebno se ističu odgajivači divljih ptica pevačica. Mnogi odgajivači jedinke divljih zeba ukrštaju sa kanarincima i drugim srodnima vrstama, time praktikujući takođe zakonom zabranjeno „bastardiranje“.

Prema dostupnim podacima najčešće žrtve među pticama su one iz porodice zeba poput češljugara, čiška, zimovke, konopljarke i zelentarke.

Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno je hvatati, ubijati, držati u zatočeništvu strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa.

Hvatanje strogo zaštićenih divljih ptica zarad državanja u kavezima i nezakonite prodaje je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

„Naši raniji podaci ukazivali su da krivolovci godišnje u Srbiji uhvate 8.000 do 10.000 živih ptica pevačica koje završe na crnom tržištu u Srbiji i širom Evrope. Tek manji deo ptica bude otkriven i vraćen u prirodu“, rekao je Aleksa Vukićević, ornitolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Poslednjih godina naša predana borba protiv krivolova pomogla nam je da uvidimo da smo ozbiljno potcenili ovaj problem. Sada možemo da kažemo da se u Srbiji godišnje izlovljava najmanje 80.000 do 100.000 jedinki divljih zeba“, zaključuje Vukićević. 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upućuje apel svima koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje. Sve informacije kako prepoznati i prijaviti slučaj možete pronaći na portalu poslednjilet.rs

„Šteta koja se nanosi prirodi je nenadoknadiva budući da ptice često uginjavaju zbog stresa izazvanog hvatanjem i vremena provedenog van prirodnog okruženja. Oni koji se odluče da poseduju neku od divljih ptica bivaju prevareni i uvučeni u lanac kršenja zakona time što poseduju vrstu čije hvatanje, prodavanje ili držanje je zakonom zabranjeno“, pojašnjavaju u DZPPS.

Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada hrane u prirodi ponestane, a kada je mnogim jedinkama preživljavanje veoma otežano. U takvim uslovima, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Aleksandar
Aleksandar
2 godine pre

Živim na periferiji Jagodine i mogu da vam kažem da se užasavam kada vidim na šta su sve ljudi spremni kako bi sebi nabavili češljugara,Cajzlane(Čižak), Anifle, krstokljun,Zimovke, Gringlove i još mnoge,mnoge druge vrste ptica!!!Video sam kako su pre nekoliko godina hvatali mrežama i lepkom ali kada sam na internetu video da postavljaju mrtve ptice kako bi na taj način privukli ptice da slete na ulepljene grančice!To je rađeno godinama i godinama,niko nije želeo da im se ozbiljno suprotstavi i da ih kazni visokom novčanom kaznom ili kaznom zatvora!Sada je 2022.godina i mogu vam reći da sam od početka godine video samo jednog češljugara i to je sve!U mom kraju je pre samo 4-5 godina bilo nezamislivo da se ne čuju štiglići,Čižak,Slavuji,Anifle itd…..a sada kada sam počeo da obraćam pažnju tih ptica ja ne čujem i ne vidim!Molim Vas preduzimanje odgovarajuće mere jer će nestati zauvek sa ovih prostora te prelepe ptice sa prelepom pesmom!Slavuj je oduvek zaštićena vrsta ptica ali hvataju sve više i njih,tako da je i Slavuja sve manje!Sve to rade zbog velike zarade!Raspitivao sam se o ceni i nisam našao češljugara koji košta manje od 40-50 eura pa do 150 eura!!!