Probijen tunel Predejane, sledi Manajle

PREDEJANE

Potpredsednica tehničke  Vlade i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas da je sasvim izvesno da će Koridor 10 da bude završen u roku koji je Vlada Srbije odredila, u prvoj polovini 2017. godine.

Ona je,  zajedno sa direktorom „Koridora Srbije“ Dmitrom Đurovićem, šefom Regionalne kancelarije Evropske investicione banke, izvođačima radova iz Bugarske  i generalnom konzulom Bugarske u Srbiji, kao i rukovodstvom leskovačke lokalne samouprave, obišla danas  tunel Predejane i trasu deonice Caričina Dolina – Vladičin Han na južnom kraku Koridora 10.

 

„Danas smo ovde ispred jednog veoma važnog tunela, koji jeste probijen 20. aprila, i tada nismo želeli da dolazimo ovde jer je to bilo u jeku izborne kampanje. Deonica kroz Gdeličku klisuru je najteža i najzahtevnija i najveći je graditeljski poduhvat u Srbiji. Probijanjem ovog tunela, koji je dužine kilometar i 85 metara, probijanjem tunela Manajle koji je najduži, 1,8 kilometara, Srbija završava koridor 10 o kome se pričalo 30 godina. Na Dan pobede i Dan Evrope upravo želimo da pokažemo da mi radimo i gradimo, i da Srbija želi da se razvija, i da je neophodno da imamo infrastrukturu koja je razvijena, i da o tome najmanje pričamo i najviše radimo. Iza nas stoje naši rezultati i dela. Kilometar po kilometar puta, tunel po tunel, ova Vlada je iza sebe je za dve godine ostavila preko 100 kilometara auto puta, punu tunela, 270 mostova“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da predstoji još puno posla, osim Koridora 10 tu je i Koridor 11, auto put do Čačka naredne godine, ali i brojni drugi projekti.

„Bitno je stvoriti uslove da domaće kompanije ne budu samo podizvođači, nego i glavni izvođači radova. Na tunelu Predejane radilo je 190 ljudi iz četiri strpske kompanije“, rekla je Mihajlović.

Tunel Predajne dužine je 1.085 metara, i nalazi se u okviru deonice Gornje Polje – Caričina Dolina u samoj Grdeličkoj klisuri. Deo je južnog toka Koridora 10 od Grabovnice do Levosoja, ukupne dužine 74,2 kilometra. Glavni izvođač radova na tunelu je Consortium Allianse X. Izgradnja ove deonice investira se sredstvima Evropske investicione banke, a ukupna vrednost radova je 15,24 miliona evra.

Bez mostova i tunela, nema ni auto puteva, tako da je posebno značajna činjenica da je sagrađeno 11 od ukupno 12 tunela na koridoru, rekao je direktor „Koridora Srbije“ Dmitar Đurović.

„Pored tunela Predejane na ovom putnom pravcu radi se još jedan tunel Manajle i on predstavlja najduži tunel u Srbiji. Ovo je na Koridoru poslednji, 12 tunel, koji ćemo uskoro probiti, rekao je Đurović.

predejane tunel

Ovaj tunel je veoma složen i veliki projekat, koji je od izuzetne važnosti za završetak cele magistrale. U radovima učestuje oko 350 radnika, od kojih su polovina Bugari, a polovina Srbi. Uključeno je više od 100 visokotehnoloških mašina, što je garancija da će radovi biti završeni u roku, rekao je Valentino Tašiev, vlasnik bugarske firme Consortium Allianse X, koja izvodi radove. Od oko 120 kilometara tunela koji je ova kompanija uradila, tunel Predejane spada u složenije, čemu je doprinela veoma složena geologija, što je karakteristika Balkana, rekao je on.

Evropska investiciona banka i Vlada Srbije su za izgradnju Koridora 10 potpisale ugovor oktobra 2009. godine u iznosu od 314 miliona evra, od kojih je do sada povučeno 86 miliona. Izgradnja panevropskog Koridora 10 ima za cilj da razvija modernu  i visokokvalitetnu infrastrukturu koja će povezati Srbiju i Bugarsku, autoput E 80, i Srbiju i Makedoniju, autoput E 75. Izgradnja tunela Predejane predstavlja strateški deo veoma važne saobraćajnice Grdelica – Caričina Dolina autoputa E 75. Radovi u ovom delu, gde je teren veoma težak, započeli su 2013. godine i planirano je da se završe 2017. godine.  Misija Evropske investicione banke je da podrži investicije u infrastrukturu i pomogne ih, rekao je šef Regionalne kancelarije Evropske investicione banke Andreas Beikos.

Mihajlović je obišla i deonicu Caričina Dolina – Vladičin Han i most Morava 1.

„Ova deonica (Lot 5) dugačka je 6,75 kilometara. Ovo je jedan od najtežih delova, iz nas imamo Mrtvicu 1 i Mrtvicu 2, to su dve najzahtevnije galerije. Nalazimo se na mostu Morava 1 dužine 230 metara, iza nas imamo galeriju, vijadukt i tri mosta da bismo ušli u tunel Manajle dužine 1.808 metara. Ovo je ono što je najteže, sa najviše problema i što nas najviše košta, rekao je  Đurović.

Na deonici od Grdelice do Vladičinog Hana biće 108 mostova.

Preostalo je da se uradi još 26,3 kilometara auto puta na ovoj deonici, sa 30-tak mostova.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare