Priređena izložba povodom oslobođenja Vranja

VRANJE

U Vranju je povodom godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu u Galeriji Narodnog muzeja otvorena izložba „75 godina slobode“.

Izložba sadrži 83 foto eksponata. Prikazani su organizacija i borbene akcije partizanskh jedinica protiv fašističkog okupatora u ovom kraju zemlje.

Jedan od autora izložbe, Miša Stojičić hronološki je predočio istorijske činjenice koje su pratile početak i kraj Drugog Svetskog rata na prostoru Vranja i juga Srbije.

Pred brojnom publikom izložbu je otvorio gradonačelnik Slobodan Milenković koji je rekao da je istorija Vranja ispisana brojnim događajima iz prošlosti koji su potresli čitav svet u prethodna dva veka.

„Obeležavanje značajnih datuma grada, usko je vezano za oslobođenje od stranih zavojevača. Razni pokušaji okupatora da nas proteraju, porobe, a neretko potpuno unište u nametnutim ratovima, jačali su duh i volju nacije kojom su izvojevane mnoge velike pobede”, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da su čojstvo i junaštvo u ratnim vremenima oblikovali srpski identitet kroz vekove, zbog čega je naša ljudska i moralna obaveza da dostojanstveno ističemo zasluge predaka, u istrajnoj i herojskoj borbi, za odbranu otadžbine. 

Borivoje Manasijević direktor Istorijskog arhiva je istakao da svojevrsni jubilej koji grad obeležava zaslužuje ovakvu izložbu.

Svi eksponati predstavljaju izvor istine i čuvaju se u depou Istorijskog arhiva „31. januar“ u Vranju.

Izložbu su priredili Istorijski arhiv „31. januar“ Vranje i SUBNOR Vranje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare