Pripadnici Vojske Srbije u operaciji “Atlanta”

BEOGRAD

Tim Vojske Srbije iz sastava 72. brigade za specijalne operacije upućen je u zonu vojne operacije Evropske unije “Atalanta”, gde će do druge polovine oktobra biti angažovan na zaštiti broda iz Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, 12 pripadnika 72. brigade za specijalne operacije će na obalama Somalije u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu pružati zaštitu brodu koji doprema humanitarnu pomoć, a zadatke će izvršavati odvraćanjem, preventivnim i represivnim akcijama prema piratima.

Ministarstvo je dodalo da je to osmi autonomni tim za zaštitu brodova koji Vojska Srbije angažuje u pomorskoj protivpiratskoj vojnoj operaciji Evropske unije “Atalanta”, koja je nastala kao odgovor na povećani broj piratskih napada i ozbiljne pretnje po bezbednost plovidbe na Rogu Afrike.

Svečani ispraćaj tima za zaštitu brodova održan je u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu.

Vojska Srbije učestvuje u vojnoj operaciji “Atalanta” od aprila 2012. godine, angažovanjem štabnih oficira na brodovima u Indijskom okeanu i u Operativnoj komandi na kopnu, a od decembra 2013. godine i periodičnim angažovanjem autonomnih timova za zaštitu brodova. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare