Prijem zbog sretenjskih priznanja i teksta

LESKOVAC

U Svečanoj sali grada Leskovca održana je konferencija za medije, a razlog su priznanja koje je dobio grad Leskovac, kao i Narodni muzej Leskovac i Gimnazija Leskovac, koje su odlikovane Sretenjskim ordenima trećeg, odnosno drugog stepena. Grad Leskovac je u časopisu „FDI Intelligence“ proglašen drugim gradom u kategoriji malih gradova sa najvećom troškovnom efikasnošću. Leskovac je i grad sa ogromnim razvojnim i privrednim potencijalom, što je pokazao je i novi BFC sertifikat. Milica Ristić Cakić, član kabineta gradonačelnika Leskovca, pojasnila je da se radi o rezultatima analize evropskih gradova u specijalnom izdanju „Financial Times“ koji dva puta godišnje objavljuje izveštaj o investivionim mogućnostima ključnih regiona i njihovom ekonomskom i investicionom potencijalu.

Međutim, portal Raskrinkavanje je pre par dana objavio da se radi o plaćenom tekstu koji nije objavio „Financial Times“ .

„Oni su prikupili objektivne podatke za 505 lokacija, među kojima je i 319 gradova koji su kategorizovani prema broju stanovnika. Leskovac je u kategoriji „malih gradova“, a prema potkriterijuma kojihe je 15, svaki grad je dobijao određene bodove. Neki od tih podkriterijuma su prosečna godišnja zarada za polukvalifikovanu radnu snagu, troškovi priključka i troškovi električne energije, period potreban za dobijanje dozvola za osnivanje preduzeća, troškovi izvoza i uvoza, troškovi dobijanja građevisnkih i drugih dozvola, porez koji se plaća… Drugo mesto u kategoriji malih gradova ka našem gradu može privući veliki broj stranih direktnih investitora na osnovu infrastrukure, podsticaja i povoljnih uslova za poslovanje koji su gradu Leskovcu osigurali ovako visoko mesto.“

Jelena Živković, šef kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, rekla je da program sertifikacije pruža jasne smernice o tome kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodnom priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

„Grad Leskovac je u tri navrata bio nosilac sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju, dok je 2019. četvrti put pristupio procesu resertifikacije, čime je jedan od apsolutnih rekordera u regionu kada je u pitanju broj učešća u ovom procesu. Grad Leskovac je ostvario maksimalan rezultat (100 %) u čak 6 od 10 kriterijuma i ima ukupno 96,33% ispunjenosti svih kriterijuma.“

U svom obraćanju gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović čestitajući dobitnicima Sretenjskih ordena rekao da je svaka nagrada rezultat vrednog rada i kvaliteta. Iako nagrada prija, ona je i obavezujuća, zato nastavite sa vrednim radom i hvala vam što ste proneli pozitivan glas o Leskovcu i sve nas učinili ponosnima što se zovemo Leskovčanima.

Mira Ninošević, direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu naglasila je da se radi o svojevrsnoj kruna rada muzeja u dosadašnjem periodu.

„Ova nagrada je, svakako, inspiracija da nastavimo da radimo ovaj posao, koji je i težak i dugotrajan, ali i da ga radimo sa zadovoljstvom jer nam je obaveza da prikupljamo, štitimo, proučavamo i prezentujemo kulturno nasleđe leskovačkog kraja.“

Direktorka leskovačke gimnazije Dragana Cvetanović istakla je da se radi o najvišem priznanju koji je Gimnazija dobila u svojoj 140 godina dugoj istoriji.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dance
Dance
4 godine pre

Bas me interesuje koji su bili kriterijumi da ova u zmiske cuzmice dobije priznanje. Gimnazija od kako je ona postaka serif je institucija u kojoj su decu prevsrili zacekskurziju i protivpravno povecali cenu ejskurzije za 5000 po djaku iako je tender prosao. Ista ona koja je maturante ucenila sada da svira bend za 200.000 dinara . Da ima za zmiske cizme.

necu zivot na kredit
necu zivot na kredit
4 godine pre

Procitao sam negde veceras ZIVOT NA KREDIT. Kakav je to slagvort za naocitog novinara, koji zeli da prikaze stvarnost, realan zivot svakog gradjanina na kredit. Tu naravno ne spadaju politicari, jer oni nemaju kredite, njihova se imovina uveca nekoliko puta tokom mandata bez kredita. Cak i bez traga u katastru. Sve to ode na imena zena, dece, majki, sestara, tetaka, pobratima, direktora bolnice i mnogih drugih darodavaca sa Vlasinskog i drugih jeera. Ako ste procitali, tada znate : sa platom od 30 000 koju ste zaradjivali posteno celi zivot, imacete minimalnu penziju, nedovoljnu da kad platite rezijske troskove za stan, ima sta sta da ostane za hranu,odecu. O lekovima i lecenju ne smem da mislim. Zato je pola nacije krezubo, nemaju za zube, nemaju za hranu, nemaju za grejanje, ni lekove, vitamine. Sad kad bi novinar pitao intervjuisao sudiju da li su penzije nezakonito otimane smanjenjem i da li je to protivustavno, sigurno bi se slozili u tome. Sto se dokazivanja toga tice, ovde je ipak Srbija, a sudstvo nije nezavisno,nego svaki sudija ceka telefonski poziv da mu se kaze kako sme da presudi. Dakle, u normalnoj drzavi kad bi penzioneri tuzili, sa kamatom bi dobili svi presudu da im se oduzeto vrati. Isto je i sa platama cinovnika. Onih 10% sto je oduzeto cinovniku sa prosecnom platom iznosi oko 5000 evra za ovih nekoliko godina koliko je trajalo otimanje od plata, da bi se gradili mostovi, putevi, od narodnih para, a da zasluzna bude jedna partija. Lekar danas odlazi u penziju visine 36 000 dinara!!!!! Treba da imate platu 65 000 dinara tokom radnog veka da bi dobili penziju 40 000! Pa pazite, ako radim 40 godina i ne mogu da dobacim do penzije visine 40 000, tada mi sistem ne valja, tada je politika kriva, jer ona uredjuje standard i mogucnosti. Najnesposobniji su se u drzavi bavili politikom. Nisu radili u struci, dugo studirali, nizak prosek, ali njihove plate su bile preko 100 000 i oni ce imati penziju 60 000. Imace da unucima kupuju cokolade i banane. Imace sebi da odu u banju. Nece stedeti za struju zimi kad se greju. A vi se smrzavajte, trpite gladni, zedni, ne kupujte lekove, nemojte kod zubara, vasoj deci necete imati za cokoladu. I zasto onda i dalje glasate? Za zivot na kredit?

Sofi Marso
Sofi Marso
4 godine pre

Cestitam na dodeljenim i zasluzenim priznanjima i puno uspeha u buducem radu i promocija nasdg grada.