Prijem za učesnike Likovne kolonije

VRANJE

 

Učesnike 17. međunarodne likovne kolonije „Vranje 2017“ primili su gradonačelnik, dr Slobodan Milenković i član Gradskog veća zadužena za kulturu, Zorica Jović.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što su umetnici iz Makedonije, Bugarske, Republike Srpske i Srbije gosti Vranja, grada koji ima bogatu istoriju i u kojem će naći inspiraciju za svoja dela.

„Likovna kolonija je tradicionalna i Grad nastoji da je neguje i održava i koliko je to moguće pomogne kako bi sve proteklo u redu. Nadam se da ćete tokom boravka imati priliku da se upoznate sa kulturno-istorijskim spomenicima Vranja i da ćete poneti pozitivne utiske, jer se nalazite u gradu otvorenog srca“ rekao je dr Milenković.

Učesnike je pozdravila i gradska većnica koja je rekla da umetnička dela koja nastaju u okviru Likovne kolonije imaju neprocenjivu vrednost.

„Od velikog su značaja za Grad i kulturu i verujem da ćete duh i dušu Borinog Vranja preneti na platno“, rekla je Jovićeva.

Posebno je naglasila humanost umetnika koji su se uključili u akciju prikupljanja pomoći za lečenje Miljane Ristić Stanković.

O značaju organizovanja Likovne kolonije i podršci lokalne samouprave govorila je vršilac dužnosti direktorke JU ,,Narodni univerzitet“, Gordana Dimitrijević.

„Veoma je važno podržati umetnike, s obzirom da u razgovoru sa njima najčešće ističu da imaju problema da nedostatkom materijala za rad. Ove godine Grad je finansijski pomogao održavanje ove likovne manfestacije“, rekla je direktorka Narodnog univerziteta.

Ona je podsetila da je u proteklih 16 godina koliko se održava kolonija gradu ostalo 150 umetničkih dela. Jedan broj slika je ustupljen u humantarne svrhe čijom je prodajom prikupljeno 200.000 dinara. Od ovogodišnje kolonije Gradu će pripasti 20 slika. Po jedno delo namenjeno je u humanitarne svrhe.

O svojim impresijama govorili su umetnici, koji su se zahvalili na toplom prijemu.

Valentina Ilijevska iz Kumanova je rekla da joj je drago što je u Vranju, u gradu u kome se oseća kao kod kuće. Nada se da će videti sjajne predele posebno u okolini Pčinje i da će ih sa zadovoljstvom preneti na platno.

Njena koleginica Monika Sigeti iz Novog Sada oduševljena je ljudima iz organizacije i očekuje da će se lepo družiti tokom trajanja Likovne kolonije u Vranju.

Kolonija se zatvara 23. jula. Do tada osim slikanja, umetnici će obići Vranje, posetiti Manastir Sveti Prohor Pčinjski i imati panel diskusije.

Izložba radova koji će nastati u okviru ove internacionalne likovne kolonije biće priredjena 5. septembra u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare