Prijem za osobe sa invaliditetom

LESKOVAC

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Svečanoj sali grada Leskovca priređen je po tradiciji prijem za predstavnike različitih udruženja osoba sa invaliditetom sa teritorije grada Leskovca. Ovom prilikom gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da ovog dana lokalne zajednice širom sveta u prvi plan stavljaju prepoznavanje i vrednovanje raznolikosti, razumevanje i učenje iz iskustava ljudi koji žive sa invaliditetom i svakodnevnu misiju stvaranja društva jednakih prava za sve.

„On je ukažao na sredstva koja se iz lokalnog budžeta izdvajaju za oblast socijalne zaštite, naznačivši da su ta sredstva u 2022. godini iznosila 250,2 miliona dinara, dok je za 2023. planirano nepunih 272 miliona, dok je za sufinansiranje projekata udruženja planiran iznos od 31 miliona dinara. I ubuduće ćemo nastaviti konstruktivnu komunikaciju sa svim udruženjima i organizacijama osoba sa invaliditetom jer smo svesni da nas očekuje još dosta truda i rada kako bi sve osobe sa invaliditetom bile potpuno uključene u naše društvo. Na tom putu Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i udruženja su naš saveznik. Nadam se da ćemo zajedno ostvariti zacrtane ciljeve. Svesni da i dalje postoje prepreke na čijem otklanjanju moramo da radimo, trudimo se da našim sugrađanima olakšamo život prilagođavanjem ulica, ulaza u zgrade važnih institucija, škole, tržne centre itd. Od zvaničnih priznanja relevantnih institucija nam mnogo više znače potvrde koje nam vaša udruženja upućuju, ali imamo sluha i za kritike i sugestije naših dragih sugrađana.“.

Dragana Petrović, predsednica Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga, ocenila je da Grad Leskovac važi za primer dobre prakse po pitanju podrške osobama sa invaliditetom.

„U Leskovcu se finansiraju brojni programi u kojima smo uključeni, ali i usluge podrške kao što su pomoć u kući za osobe za invaliditetom, personalna asistencija, lični pratilac deteta, dnevni boravak za lica sa smetnjama u razvoju. Takođe, Leskovac je jedan od najpristupačnijih gradova u Srbiji. Imajući u vidu da postoji podrška od gradskih vlasti, iskreno se nadamo da ćemo zajedničkim radom, kao i do sada nastaviti sa rešavanjem problema osoba sa invaliditetom kako bi se poboljšao kvalitet života i njihov položaj u društvu.“

Prijemu je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, koji takođe smatra da Leskovac može mnogim drugim gradovima i opštinama da posluži kao svetao primer kada je reč o odnosu sa udruženjima osoba sa invaliditetom koja zastupaju njihove interese i bore se za njihova prava.

„Grad se pre desetak godina suočavao sa vrlo ozbiljnim problemima, ali je uspeo da stane na noge, da postane finansijski likvidan, pa sada ima više mogućnosti da brine o onoma koje često nazivaju licima sa margina društa i da se bori da tu marginu briše kako bi bio grad bez barijera. Iz tog razloga je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja odabralo upravo Leskovac da u njemu obeleži Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ono što je dosad urađeno veoma je važno, ali je još važnije ono što će se u budućnosti raditi, a ministarstvo će nastaviti da finansijski podržava rad 33 organizacije i udruženja na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare