Prijem za Miru Banjac i Aleksandru Cvetanović

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je danas priredio prijem za jednu od najvećih glumica jugoslovenske i srpske kinematografije Miru Banjac i dr Aleksandr Cvetanović, mladu naučnicu iz Leskovca.

Mira Banjac tumači lik Deske, Dinetove bake, vlasnika bioskopau filmu o starom Leskovcu.

„Mira Banjac pripada plejadi onih legendarnih jugoslovenskih glumica koje svojom harizmom, neposrednošću, duhovitošću, pošalicama i energijom nikoga ne mogu da ostave ravnodušnim. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da vas ugostim u našem gradu, želim Vam dobrodošlicu i ugodan boravak u Leskovcu, “ rekao je on.

Govoreći o filmu, čije se snimanje privodi kraju, gradonačelnik je naglasio da je film „Bilo jednom u Srbiji“, koji će premijerno biti prikazan krajem godine, verovatno jedini u našoj zemlji čija se priča zasniva na jednom gradu, u kojoj je jedan grad glavni lik i da su Leskovčani ponosni što će ta priča biti ispričana upravo o gradu na Veternici.

„Snimanje filma je pokrenulo lavinu pozitivnih komentara, sećanja na period Srpskog Mančestera, brojne objave sa podacima iz arhiva iz tog doba i to za nas predstavlja motivaciju da se ugledamo na naše pretke, da čuvamo i obnovimo tu slavnu prošlost, radimo vredno u sadašnjosti, kako bi naša deca imala bolju budućnost. Skoro da ne postoji dan da nema pozitivnih priča o našem gradu. Upravo danas je u dodatku u jednom štampanom mediju izašao tekst o ovom filmu“ – zaključio je gradonačelnik danas.

Mira Banjac je danas rekla da postoje mali i veliki gradovi, kao i mali i veliki ljudi i naglasila da je Leskovac veliki grad, sa gradonačelnikom koji razume značaj kulture:

„Uvek sam govorila da sve zavisi od čoveka. Nije najvažnije da li ima novca, kultura jeste skupa, ali neophodna. A uvek iza podrške bilo kojoj oblasti stoji čovek. U Leskovcu grradonačelnik Cvetanović promišlja kulturu, i iako je Leskovac čuven po dobroj hrani, on već godinama unazad dobija apsolutno jednu divnu kulturnu sredinu. Ovde svi znaju o trenutnom snimanju filma i to je dobro, zato što ništa ne bismo mogli bez svesti ljudi“ – rekla je Mira Banjac i zahvalila se gradonačelniku Leskovca što je dao veliki doprinos da se film „Bilo jednom u Srbiji“ snimi.

Upoređujući slavnu prošlost koja se čuva, sadašnjost i budućnost koja nas očekuje, gradonačelnik je danas govorio o mladoj naučnici iz Leskovca koja radi u Rusiji, dr Aleksandri Cvetanović:

„Ona predstavlja mladost Leskovca, divnu sadašnjost i primer na koji se buduće generacije mogu ugledati. Dr Cvetanović je uspešna mlada žena, dobitnica nagrade za najboljeg mladog naučnika Srbije u 2019. godini i dobitnica Oktobarske nagrade grada Leskovca – Medalje u istoj godini. Juče je sa mojim saradnicima i sa mnom podelila informaciju o tome da je Evropski bord Erste banke iz Beča izabrao baš nju, da kao snažna i jaka žena Srbije, predstavlja žene Srbije na velikoj konferenciji u oktobru i da na centralnom panelu bude glavni panelista, da govori o ženama u Srbiji, o njihovom položaju. Nazvali su je Heroinom našeg doba, i ja se potpuno slažem sa njima. Drago mi što se danas, upravo u našem gradu susreću gospođa Banjac i dr Cvetanović koje predstavljaju najbolje u Srbiji, dve uspešne, snažne žene, sa puno znanja i umeća.“

Dr Aleksandra Cvetanović je rekla da, uvek kada dođe u grad, iznova se uveri da rukovodstvo grada svojim delovanjem, pored pomenute kulture, podržava nauku i obrazovanje, što nju posebno raduje i dodala :

„Uvek kada dođem vidim da je grad ispunjen ljudima sa verom u napredak i budući razvoj, kako bi Leskovac postao ono što je bio u periodu između dva svetska rata. Taj period zaslužuje da bude ovekovečen, a nemam reči da iskažem zadovoljstvo što će gospođa Banjac dati svoj pečat ovako važnom filmskom ostvarenju.“

Odgovarajući na pitanje novinara o kandidaturi za prestonicu kulture Cvetanović je danas rekao da će se Leskovac svakako kandidovati jer izdavaja preko 9% za oblast kulture i ponosi se svojim institucijama kulture, poput Muzeja koji je četiri puta proglašen najboljim u Srbiji, Leskovačkog kulturnog centra koji je pre dve godine proglašen za najbolji kulturni centar posle institucija u Beogradu, Istorijskog arhiva koji je poneo priznanje Zlatna arhiva, Narodnog pozorišta koje je prošle godine prevazišlo uspeh sa 50. susreta Joakim Vujić i prošle godine ponelo devet nagrada, Narodne biblioteke.

Cvetanović tvrdi i da u Leskovcu rade stručni kadrovi u oblasti kulture te da grad zbog svega navedenog zaslužuje da bude bar kandidat, a očekivanja su i da postane nacionalna prestonica kulture ukoliko zadovolji kriterijume.

Inače se radi o pisanju i slanju projekta na raspisani konkurs.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare