Prijem za kadete iz vojnih škola i fakulteta

LESKOVAC

U svečanoj sali grada Leskovca danas je priređen prijem za primljene kandidate za Vojnu gimnaziju, Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA za školsku 2017./2018. godinu.

Radi se o 17 kandidata iz Leskovca i drugih opština Jablaničkog okruga.
U ime grada Leskovca obratio se zamenik gradonačelnika Dragan Jovanović koji je rekao  da su veze našeg naroda i vojske kroz istoriju bile veoma jake.
„MI smo ponosni na svoje vojnike i vojnu tradiciju, a posebno na sve mlade ljude koji žele da svoj život posvete vojnoj profesiji koja nije nimalo laka i zahteva dosta rada i truda. Verujem da vam privikavanje neće biti lako, ali verujem i da ćete nakon završetka školovanja sazreti kao ljudi i steći adekvatno znanje i iskustvo koje će vas izdvojiti i učiniti posebnim. Nadam se da ćete pre svega naučiti da vrednujete, negujete i jačate drugarstvo, red i disciplinu. To je put kojim se čuva ugled i čast vojne profesije i vojske u celini. Vi ste podigli ugled našeg grada u Srbiji, jer prema broju stanovnika proporcionalno najviše kadeta je iz našeg grada.“
Ispred Ministarstva odbrane načelnik regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš pukovnik Nenad Marković, citirajući izreku vojvode Živojina Mišića da je jedan koji hoće uvek jači od dvojice koji moraju, podsetio da je krajem 2010. Skupština republike Srbije donela Odluku o obustavi služenja vojnog roka.
„Tada je ostavljena mogućnost svim onim licima koja žele da dobrovoljno služe vojni rok sa oružjem u Vojsci Srbije to i učine. Vojnička uniforma duboko je utkana u tradiciju i svest našeg naroda, a istorija Srbije predstavlja istoriju ratovanja, stradanja, borbe i ponosa. Kroz minule vekove, ratove i bune, srpska mladost prkosila je silnicima i smrti žrtvujući život otadžbini. Srpstvo, vazda napadano i pritiskano sa neprijateljskog zapada i surovog istoka i ovog puta dovedeno je do ivice opstanka, a ovovremeni naraštaji u istoj su opasnosti kao i mnogi pre njih. Ovde vekovima nismo sigurni da li je vreme posleratno ili predratno, samo je nada siguran posed i koliko god da su naše nade varljive, kada budućnost postane sadašnjost, nikada ne smemo prestati da se nadamo. Gledajući vas u ovolikom broju uveren sam da za Srbiju ima nade.“
U ime primljenih kadeta na ispraćaju je zahvalio Mihajlo Stojičić, kadet Vojne akademije. On je obećao da će svi upisani završiti škole i fakultete i da neće zaboraviti sredinu iz koje potiču.

Okupljenima se obratila i Petra Stamenković, koja na jesen kreće u Vojnu gimnaziju i koja planira da nakon gimnazije završi i Vojnu akademiju, kako bi postala oficir Vojske Srbije i menadžer sa visokom stručnom spremom. Ovaj poziv je posebno privlači zbog društva, ali i zbog mogućnosti napredovanja i usavršavanja na samom radnom mestu, ali i sigurnog posla. Medicinski fakultet VMA upisao je Nikola Stanojević, jer smatra to kao logičnim nastavkom svog školovanja. Želja mu je da nakon završetka fakulteta dobije i oficirski čin, jer smatra to veoma bitnim za dalju karijeru. Nikola Zdravković nakon završene Vojne gimnazije upisao je Vojnu akademiju. Priznaje da nije bilo lako, a najteže je bilo što se sa 14 godina odvojio od porodice.
„Trebalo mi je godinu dana da se na to naviknem, ali posle toga je sve bilo uredu. Nadam se da ću završiti Akademiju i dobiti čin potporučnika.“

SRBIJA
Ove godine za 50 mesta u srednjoj stručnoj školi prijavilo se 296 kandidata, a za popunu 100 mesta u Vojnoj gimnaziji prijavilo se 865 kandidata. U Vojnoj akademiji je za popunu 81 mesta bilo prijavljeno 429 kandidata, a za 20 mesta na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije bilo je prijavljeno 149 kandidata. Za vojne škole sa teritorije nadležnosti regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš prijavilo se 513 kandidata od ukupno 1733. Primljeno je 83, od toga 23 u srednju stručnu vojnu školu, 27 u Vojnu gimnaziju, 25 u Vojnu akademiju i 8 na Medicinski fakultet VMA.

LESKOVAC

Sa teritorije Leskovca u vojne škole i fakultete na jesen kreće 17 polaznika, tri više nego prošle godine. Od toga šest je upisalo Srednju stručnu vojnu školu, četiri Vojnu gimnaziju, šest Vojnu akademiju i jedan Medicinski fakultet VMA.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare