Prijem za delegaciju iz Makedonije

VRANJE

Uoči održavanja manifestacije „Makedonsko veče“ koje se u Vranju organizuje 12. godina, zamenik gradonačelnika Nenad Antić primio je predstavnike Makedonije u Srbiji, na čijem je čelu bio sa zamenik ambasadora ove zemlje, Bojan Đorčev.
Antić je istakao odlične odnose sa makedonskim narodom i podsetio na pomoć koju su pružili Vranju tokom bombardovanja Srbije.

„Svesni smo koliko su Makedonci učinili za naš narod, za sve one vojnike i civile koji su bili ranjeni tokom agresije na našu zemlju. Večno smo zahvalni za pomoć koju su pružili u vidu dobrovoljnog davalja krvi. Mi to nikada nećemo zaboraviti“, rekao je zamenik gradonačelnika.

On je ukazao i na potrebu uspostavljanja konkretne ekonomske saradnje.

„Jedan od načina je sklapanje ugovora o prekograničnoj saradnji, koji finansira Evropska Unija. To bi donelo korist i Vranju, ali i nekom makedonskom gradu, sa kojim se potpiše ugovor“, smatra Antić.

Najavio je da će Vranje nastojati da u bliskoj budućnosti realizuje neki takav projekat.

Vranjanci su dobri domaćini. Uslovi za makedonsku manjinu u Vranju su dobri, kaže zamenik ambasadora Makedonije u Srbiji, Bojan Đorčev.

„Dajemo sve od sebe da podržimo rad makedonskih udruženja u Srbiji. Prioritet je održavanje dobrih odnosa sa vašom zemljom i srpskim narodom. Poslednjih meseci odnosi dve države su se produbili i daju nadu da će do kraja godine biti i konkretnih rezultata, a očekuje se i zajednička sednica dve Vlade“, rekao je zamenik ambasadora Đorčev.

O značaju udruženja ,,Goce Delčev“ u Vranju,  govorio je Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonske nacionalne zajednice u Srbiji, koji je istakao da je ovo udruženje most koji uspostavlja bliske odnose između Srbije i Makedonije.

„Drago mi je što Grad Vranje pomaže udruženju u njegovim aktivnostima. Makedonsko veče predstavlja brend grada i ono omogućava očuvanje kulture, identiteta i tradicije pripadnika ovog naroda. Doprinosi i zbližavanju Makedonaca sa državom u kojoj žive, ali i naše matične zemlje sa Srbijom“, rekao je Veličkovski.

Na prijemu i pomoći koju dobijaju od lokalne samouprave zahvalio se predsednik Udruženja građana makedonske nacionalne zajednice „Goce Delčev“ u Vranju, Peco Ristevski.

On se interesovao da li postoji mogućnost ukidanja zelenog katona koji je neophodan prilikom ulaska u Makedoniju.

Na kraju su gostima uručeni simbolični pokloni.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare