Prijem za ambasadorku Indije

NIŠ

Zamenik gradonačelnika Niša  Miloš Banđur bio je danas domaćin  u Gradskoj kući  ambasadorki Indije u Republici Srbiji Narinder Čauhan. Oni su razmenili iskustva o dosadašnjoj saradnji Srbije i Indiji u oblasti ekonomije i istakli da, uprkos daljini i etničkim razlikama, dva su naroda veoma  slična i godinama unazad ih veže iskreno prijateljstvo.

Složili su se da je poseta premijera Srbije Indiji, nakon 32 godine, bila istorijska i da su već načinjeni koraci ka unapređenju dalje ekonomske saradnje dve zemlje. Isto tako, na današnjem prijemu se razgovaralo i o saradnji grada Niša sa ambasadom Indije u oblasti turizma, kulture, obrazovanja i privrede.

Istaknute  su prednosti Niša kao turističkog centra koji ima dobre saobraćajne, pre svega avionske veze sa ostalim selom Evrope.

Banđur je pozvao investitore iz Indije da ulažu u grad Niš u svim oblastima za koje je ova zemlja zainteresovana, a turiste da posete Srbiju I iz Niša upoznaju našu I okolne zemlje.

Ambasadorka Indije izrazila je veliko zadovoljstvo što je u Nišu, neposredno nakon uspešne posete koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić imao u Indiji.

Podsetila je na istorijski dobre odnosa dva narod i duboko prijateljstvo koje ih veže.  Tradicija bliskih odnosa se i dalje nastavlja.

“Odnosi između Srbije I Indije su odnosi obostranog poverenja i razumevanja kao i podrške o pitanjima koja su od interesa i za jednu i za drugu zemlju. Tokom susreta predsednika naših vlada bilo je prilika da se identifikuju neki precizni ciljevi vezani za potencijalnu saradnju između Srbije I Indije, prvenstveno u oblasti  poljoprivrede, prerađivačke industrije, zdravstva, sektora naprednih tehnologija, turizma, farmaceutske industrije, automobilske industrije, kao i neka druga polja potencijalne saradnje.

Tokom posete Indiji premijer  Vučić imao je priliku da se obrati najposećenijem skupu , samitu posvećenom ekonomskim i tehničkim pitanjima koji se organizuje u Indiji. Najbitnije u tome je , s obzirom na posećenost skupa i pažnju koju on privlači , da su se reči premijera Vučića čule ne samo na skupu, već širom mnogoljudne Indije.

Rezultat te posete ogleda se u već započetim realizacijama nekih inicijativa i pozitivnim povratnim informacijama, kao i  zainteresovanosti za razvijanje ekonomske saradnje. Potpisani su, ili su u pripremi potpisivanja mnogobrojni bilateralni ugovori, kako političke tako i privredne prorode.

“ Ti bilateralni ugovori podrazumevaju na primer  zaštitu investicija, izbegavanje duplog oporezivanja, ugovor o slobodnoj trgovini , takođe ugovor koji se tiče razvijanja turizma, ugovor koji se tiče uspostavljanja saradnje po pitanju avio prevoza, poljoprivrede , na polju nauke i tehnologije, sporazume po pitanju IT , napredne tehnologije, kao i sporazum o kulturnoj saradnji koji ćemo potpisati uskoro. U okviru svih ovih sporazuma formirane su radne grupe koje su već imale sastanke i obavile pripremne dogovore. Sad imamo akcione planove koje treba da realizujemo i imamo mapu puta na koje  mora da idemo, ako želimo da ostvarimo te ugovore”, rekla je Njena ekselencija ambasadorka Indije u Republici Srbiji Narinder Čauhan.

Implementacija svih ovih ugovora otpočeće uskoro I kako je ambasadorka najavila već sledećeg meseca planira se sastanak zajedničkog ekonomskog komiteta predstavnika dveju Vlada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare