Prijem povodom Svetskog dana posvećenog osobama sa Daunovim sindromom

LESKOVAC

 

Povodom Svetskog dana posvećenog osobama sa Daunovim sindromom grad Leskovac je obezbedio deci i njihovim pratiocima sa teritorije grada, koja žive u hraniteljskim porodicama, godišnje propusnice za predstave Narodnog pozorišta, kao i besplatne sadržaje SRC „Dubočica“.

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pripredio je  danas prijem i uručio poklone deci iz hraniteljskih porodica rođenoj sa Daunovim sindromom.

“Obeležavanjem ovog dana podržavamo ideju da nismo svi jednaki, ali da nas razičitost čini bogatijim i boljim ljudima. Želimo da pokažemo da se osobe sa Daunovim sindromom ne razikuju od običnih ljudi. I oni vole i žele da budu voljene i uvažene. Zato smo mi tu, da im svojim zalaganjem omogućimo što bolje uslove za život, da pokažemo da brinemo o njima, da se trudimo da im omogućimo da postanu ravnopravni članovi naše zajednice” , rekao je Cvetanović.

Statistički na 1.000 rođenih beba osam se rodi sa Daunovim sindromom.

Veliki broj njih živi u biološkim porodicama, dok jedan broj živi u hraniteljskim porodicama.

“Način na koje je dete prihvaćeno u porodičnom krugu, naglasio je Cvetanović, pozitivno utiče na usvajanje životnih veština i uspešnije uklapanje u socijalno okruženje. Podrška šire društvene zajednice neohodna je kako bi se osobama sa Daunovim sindromom omogućilo da ostvare socijalne interakcije i van porodičnog kruga” , rekao je Cvetanović.

Simbol dana osoba sa Daunovim sindromom su šarene čarape.

“To je podrška deci za što bolju integraciju u društvo. Veoma važnu ulogu u svemu tome ima inkluzija, čiji je cilj jednakost za različitost među ljudima, njihova socijalizacija, kao i spremnost drugih ljudi da ih prihvate i žive sa njima, rekla je Bratislava Kostić, hraniteljka dve devojke sa Daunovim sindromom, Snežane i Bojane.

Ona je izrazila zahvalnost stručnom timu Centra za socijalni rad, koji pruža pomoć kad god je to potrebno.

“Živeti sa osobama sa Daunovim sindromom veoma je lepo, oni su u prednosti jer ne poznaju razlike i otvoreni su za sve vrste druženja, oni se razlikuju samo po tome jer im je potrebna pomoć u svakodnevnom životu. Međutim, u svemu ostalom njihove potrebe su iste kao i sve ostale dece, imaju svoje svakodnevne obaveze, raduju se godišnjim odmorima, praznicima, rođendanima. Njihov život je veoma kreativan, ako se mi potrudimo i pomognemo im”,  rekla je  Kostić.

U Srbiji živi oko 2000 osoba  sa Daunovim sindromom a u Leskovcu je od 2009. do 2016. godine rodjeno dvadesetak osoba  sa ovim sindromom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare