Prihvatilište u Leskovcu i Sigurna kuća u Vranju dobijaju sredstva od Ministarstva gradjevine

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE

Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u Leskovcu i  Sigurna kuća Vranje su medju ukupno devet udrućenja i organizacija koje su danas potpisala  ugovore o realizaciji projekata u oblasti socijalnog stanovanja.

Ove ugovore je, sa korisnicima , potpisala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović  a projekti su izabrani na javnom konkursu ministarstva, kako bi se poboljšali uslovi života najugroženijih.

Ove godine izdvojeno je 10 miliona dinara za podrsku žrtvama porodičnog nasilja, pre svega ženama i deci koji borave u sigurnim kućama i prihvatilištima.

Ugovori su potisani u Vladi Srbije, a pomoć je dobilo devet udruženja i organizacija za: Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u Leskovcu, Sigurnu kuću Vranje, Sigurnu kuću i Centar za osnaživanje žena žrtava nasilja u Sremskoj Mitrovici, Sigurnu kuću u Smoboru, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, Prihvatilište za žrtve nasilja u Smederevu, Sigurnu žensku kuću u Sremskoj Kamenici, Sigurnu kuću u Pančevu i Svratište za decu sa ulice Novi Sad.

Mihajlovićeva je rekla da su i prošle godine iz budžeta tog ministarstva obezbedili 10 miliona dinara za pomoć nevladinom sektoru i da su želeli da se taj novac da za objekte u kojima borave žene i deca žrtve partnerskog i porodičnog nasilja.

“Ove godine smo utrošili 7,5 miliona i za ostatak novca ćemo raspisati konkurs. Prvi put ove godine novac dobijaju tri svratišta za decu u Beogradu, Novom Sadu i Šapcu i Centar za osnaživanje žena žrtava nasilja u Sremskoj Mitrovici”, rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da bolji uslovi mnogo znače za korisnike sigurnih kuća i prihvatilišta.

Mihajlovićeva je rekla da će za tu namenu tražiti još više novca iz budžta za sledeću godinu i izrazila očekivanje da će ministar finansija izaći u susret Ministarstvu građevine.

Ona je napomenula da sva ministarstva imaju mogućnosti da deo sredstava u svom budžetu izdvoje za rad sa nevladinim sektorom.

Predstavnici organizacija su zahvalili potpredsednici vlade Mihajlović na podršci ističući da će značajno unaprediti uslove za korisnike sigurnih kuća i prihvatilišta.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o