Preventivni ginekološki pregledi za žene sa invaliditetom

VRANJE

Ovo je treća akcija koja se organizuje u vreme pandemije i izvodi se uz poštovanje i primenu svih epidemioloških mera. Predviđeno je da se danas pregleda šest žena.

“Od ogromnog je značaja što smo u mogućnosti da u kontinuitetu pratimo zdravstveno stanje žena  koje su članice Udrženja multiple skleroza na preventivan način i u vreme pandemije korona visrusom i ne zapostavimo dobru praksu koju imamo već pet godina”, istakla  načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo, dr Gordana Đorđević.

Zdravstveni centar Vranje je prepoznatljiv po dobroj organizaciji preventivnih pregleda, nekoliko godina unazad, kako u organizaciji Ministarstva zdravlja tako i sopstvenoj u ruralnim sredinama, ustanovama i organizacijama, kaže direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljana Antić.

Ona dodaje da su preventivni pregledi od neprocenjivog značaja pre svega za rano otkrivanje bolesti i znače produženje i spašavanje života.

“Izuzetno je teško organizovati preventivne preglede, a posebno je to izazov u vreme pandemije koja je izazvana korona virusom. Svakako, kada govorimo o preventivnim pregledima ne treba zanemariti ni ekonomski faktor. Ginekološki organi su dostupni i postoje mnogobrojne dijagnostičke procedure. Sa druge strane simptomatologija ginekoloških oboljenja je oskudna te je značaj ovih prevetivnih pregleda samim tim još veći. Karcinom grlića materice je drugi po zastupljenosti u Evropi, posle karcinoma dojke, a karcinom jajnika je šesti po zastupljenosti i to je pokazatelj opravdanosti ginekoloških preventivnih pregleda. Danas smo posebno srećni zato što radimo preventivne preglede u saradnji sa Odborom za ljudska prava – program SOS Telefona Vranje i Udruženjem multipleskleroze, upravo za žene koje se otežano kreću i kojima je problem da dođu i čekaju na ovakvu vrstu pregleda”, kaže dr Antić.

“Kao osoba sa hendikepom, kad se na ovakav način  organizuju pregledi je veoma značajno za nas, ne čekamo, jer nam i to teško pada. Ja sam došla danas isključivo da obavim preventivni pregled”, kaže Jasmina Ristić. 

Neke od žena koje su danas uradile ginekološki preventivni pregled 30 godina nisu bile u mogućnosti da se pregledaju na ovaj način.

Ginekološko odeljenje Opšte bolnice Zdravstvenog centra u Vranju, kada je pre skoro četiri godine dobilo ginekološku stolicu prilagođenu ženama sa invaliditetom, bilo je jedino na jugu Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare