Prevencija je veoma bitna kod ranog otkrivanja kancera

VRANJE

U Srbiji, mart je mesec borbe protiv raka. Iz godine u godinu povećava se broj  obolelih od kancera. U poslednjih pet godina u Pčinjskom okrugu na godišnjem nivou taj broj kreće se od 380 do 450 pacijenata.

Načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju u Vranju primarijus subspecijalista dr Kosta Zdravković kaže da je u poslednje vreme zabrinjavajući trend porasta broja obolelih u poodmaklom stadijumu bolesti.

On je istakao da su prema statistici 13,4 odsto ukupnih istorija bolesti u Zdravstvenom centru Vranje iz Dnevne bolnice za hemioterapiju.

“Primećeno je da se dosta bolesnika javlja u uznapredovaloj fazi bolesti sa već verifikovanim sekundarnim depozitima, što ide u prilog tezi da je zbog pandemije obim preventivnih pregleda smanjen i da će posle pandemije kovidom-19 neminovno uslediti “pandemija” onkoloških bolesnika”, kaže dr Zdravković.

Doktor ističe da dolaze pacijenti sa metastazama, gde nažalost ne može da se priča o izlečenju.

„Najčešće gledamo da to stavimo pod kontrolu i prevedemo u neku hroničnu bolest. Zato apelujem na sve ljude da idu na kontrole. Korona, ta loša stvar koja nam se desila, polako se stišava i više nema opravdanja da se ne ide na preglede. Pa čak i oni koji traže razlog da ne dođu, molim ih da dođu. Jer bilo šta da neka osoba ima loše u organizmu, mnogo je lakše kad se nađe u početku i tada možemo da pričamo o izlečenju. Ja imam pacijente koji su pre 20 godina operisali neki kancer i dan danas dolaze na kontrole. To je tako zato što su se javili na vreme“, ističe dr Zdravković.

Doktor apeluje na sve građane da osluškuju svoj organizam i da sa prvim problemom odu na pregled.

„Ne treba to odlagati ili čekati da ih nešto zaboli. Kancer ne boli. Kad počne da boli to onda znači da je ugrožen neki nerv ili organ i da je situacija mnogo uznapredovala. I dalje je veliki broj obolelih od kancera dojke, ali povećava se i broj drugih“, ističe.

Svi, i žene i muškarci, moraju da vode računa o svom zdravlju. Ne može da se očekuje da neko drugi to uradi umesto nas. Doktor potencira da niko nije zaštićen. U etiologiji, u razvoju karcinoma, samo 10 posto je genetika, a sve ostalo, su faktori sredine, života. Na tih 10 posto ne može da se utiče, ali na ovih 90 posto može.

„Moja poruka je prevencija i samo prevencija. Svima kažem, idite na preglede da ne dođete kod mene“, zaključuje dr Zdravković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare