prEUgovor: Nema ubedljivih rezultata reformskih napora nove Vlade

BEOGRAD

Ubrzane aktivnosti novoformirane Vlade i Narodne skupštine tokom proteklih šest meseci nisu donele ubedljive rezultate u procesu reformi kada su u pitanju politički kriterijumi i poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora s EU, ocenjeno je u novom Alarm izveštaju koalicije prEUgovor.

Obnovljeni napori vlade, čiji je cilj bio da se “nadoknade izgubljene godine u procesu evropskih integracija”, pre predstavljaju nastavak nekadašnjeg pristupa “štikliranja stavki”, navodi koalicija.

“Iako i dalje postoji deklarativna posvećenost putu Srbije ka EU (povremeno isprekidana izlivom antievropskih poruka), koalicija još uvek nije uverena da, u stvari, postoji politička volja za sprovođenje suštinskih reformi”, navodi se u izveštaju.

U dokumentu se podseća da Srbija nije uspela da otvori nijedno novo pregovaračko poglavlje od 2019. godine, uglavnom zbog slabih rezultata, zbog stagnacije, pa čak i zbog pogoršanja u ključnim oblastima, kao što su sloboda medija, nezavisnost sudstva, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Deo razloga, dodaje se, leži u očekivanoj primeni nove metodologije proširenja, koju su u međuvremenu odobrile obe strane.

“Budući da su funkcionisanje demokratskih institucija i poglavlja 23 i 24 sada deo klastera pod nazivom ‘Osnove’, zajedno sa ekonomskim kriterijumima i reformom javne uprave, novu metodologiju bi trebalo iskoristiti za bolje uzajamno uvezivanje ovih oblasti”, navodi se u dokumentu.

U izveštaju se ukazuje i da su vlasti težile da marginalizuju i diskredituju sve negativne primedbe i kritike zbog nedostatka reformi u ključnim oblastima, a koje su “postale vidljivije” u izveštajima institucija EU, kao i u izveštajima drugih međunarodnih tela i organizacija.

“Mada su pružene mogućnosti za formalni dijalog o određenim pitanjima, nema utiska da se drugačija mišljenja i argumenti zaista čuju ili uzimaju u obzir, što ukazuje na puko zadovoljavanje forme bez suštine”, navela je Koalicija.

Iako Evropska unija ostaje najveći donator, investitor i trgovinski partner država Zapadnog Balkana i da je pomogla regionu u upravljanju pandemijom kovida-19, Koalicija ukazuje da nemogućnost postizanja konsenzusa o započinjanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom “predstavlja još jedan udarac verodostojnosti politike proširenja EU”.

“Dalje nazadovanje vladavine prava u određenim državama članicama EU veoma negativno utiče na reformske procese u zemljama koje teže učlanjenju”, dodaje se.

Politički kriterijumi

Što se tiče političkih kriterijuma, u izveštaju se navodi da vladajuća koalicija u Skupštini nastavlja da, bez ikakvih prepreka, potvrđuje odluke izvršne vlasti, a da su napadi i diskreditovanje svih koji se kritički odnose prema radu Vlade postali svakodnevna praksa.

“Takođe, uobičajili su se i hvalospevi predsedniku Republike (i šefu vladajuće partije) Aleksandru Vučiću, bez obzira na to šta je tema rasprave”, navodi se u izveštaju i ocenjuje da ne postoji volja da se primeni Kodeks ponašanja narodnih poslanika usvojen krajem decembra.

“Iako je novoosnovano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog građanskom društvu zaista upućivalo pozive na dijalog, napadi prorežimskih tabloida, portala i narodnih poslanika bili su učestali tokom izveštajnog perioda”, dodaje se u izveštaju.

Poglavlje 23

Koalicija navodi da su preduzeti prvi koraci da se konačno nastavi postupak izmene Ustava, koji je predviđen Akcionim planom za Poglavlje 23, kako bi se obezbedile čvrste garancije nezavisnosti pravosuđa, ali ocenjuje da Nacrt ustavnih amandmana ne vodi ka ostvarenju tog cilja.

Ocenjuje se da su članovi Visokog saveta sudstva i Državnog veća izabrani “u nepovoljnom okruženju i sa prilično velikom izlaznošću”, a da je za predsednika Vrhovnog kasacionog suda, “najvažnije mesto u pravosuđu”, stigla samo jedna prijava.

“Reakcije Visokog saveta sudstva na neprimeren uticaj na sudije i sudstvo bile su nedovoljne i selektivne”, dodaje se u izveštaju.

Nisu zabeležena nikakva poboljšanja kada je reč o zakonodavnom okviru za borbu protiv korupcije i već se ozbiljno kasni sa sprovođenjem Revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, usvojenog u julu 2020.

“Napretka nije bilo, a došlo je čak i do dodatnog pogoršanja u sprovođenju postojećih zakona o borbi protiv korupcije, posebno kada je reč o javnim nabavkama i upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu”, ocenjuje Koalicija, dodajući da Vlada i dalje zanemaruje Savet za borbu protiv korupcije.

Kada je u pitanju oblast slobode izražavanja i medija, Koalicija ocenjuje da nije bilo napretka, da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zadržalo ignorantski odnos prema zadacima koji su mu povereni i da “nestabilan, netransparentan i proizvoljan postupak sufinansiranja medijskih projekata predstavlja pretnju finansijskoj održivosti medija, naročito onih lokalnih”.

Poglavlje 24

Koalicija prEUgovor ocenjuje da su nedostatak transparentnosti organizacione reforme Ministarstva unutrašnjih poslova i nemogućnost da se operativna autonomija policije zaštiti od uticaja politike i organizovanog kriminala dve glavne prepreke u reformi policije u Srbiji.

“Uprkos hapšenjima i činjenici da su podignute optužnice protiv članova jedne organizovane kriminalne grupe visokog profila (slučaj Belivuk), kao i uprkos tome što je nastavljeno suđenje i što su optužnice potvrđene i u drugim istaknutim predmetima (Jovanjica i Jovanjica 2), veze između političara i ovih organizovanih kriminalnih grupa i dalje su neistražene iako postoji obilje dokaza”, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su ekstremne desničarske grupe i tokom ovog izveštajnog perioda bile veoma aktivne, kako u stvarnom, tako i u virtuelnom svetu, a da vlasti i prorežimski mediji i dalje tolerišu ove vrste aktivnosti i time ih dodatno normalizuju.

“Antimigrantska retorika i dalje dobija snažnu podršku javnosti i izaziva represivne odgovore”, navodi se u izveštaju i podseća da je Ustavni sud usvojio prvu odluku kojom potvrđuje nezakonito proterivanje izbeglica u Bugarsku i da je Srbija u martu postala prva evropska država koja je počela da vakciniše izbeglice i migrante protiv kovida-19.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: prEUgovor

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare