Pretnje mesecima bez reakcije

SARAJEVO-TIRANA

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu. osuđuje pretnje upućene novinarima portala eTrafika i smatra zabrinjavajućim to što tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) relativizuje te pretnje.

Redakcija Banjalučkog portala eTrafika od maja ove godine dobija pretnje smrću putem društvene mreže Fejsbuk od izvesnog Siniše Goluba, o kojem je portal pisao pre četiri godine pošton što je u nezakonitoj, kućnoj ambulanti operisao psa.

Pretnje su prijavljene policiji, a predmet se trenutno nalazi u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

U porukama mržnje, Golub najavljuje “krvoproliće” novinarima i urednicima eTrafike, pozivajući se na albansko običajno pravo, odnosno krvnu osvetu, navodi se u saopštenju.

Glavna urednica portala eTrafika Vanja Stokić rekla je za mrežu SafeJournalists da su novinari portala eTrafika veoma zabrinuti jer pretnje ne prestaju ni pošto je slučaj prijavljen policiji.

Mreža  SafeJournalists se pridružuje partnerskoj organizaciji BH novinari u zahtevu da nadležne institucije u BIH hitno preduzmu sve mere kako bi zaštititili novinare i kako bi ispitali sve okolnosti slučaja i utvrdili da li zaista postoji opasnost od izrečene pretnje novinarima ove redakcije.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, dodaje se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare