Preminuo Zoran Stošić Vranjski

VRANJE

U 87. godini, danas je preminuo poznati slikar iz Vranja Zoran Stošić Vranjski koji je decenijama živeo i radio u Somboru.

Rođen je u Vranju 1936.

Slikarske studije završio je na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu.

Bio je slikar veoma prepoznatljivog i visoko kotiranog opusa. Radio je ulje na platnu, crteže, akvarele, pastele i kolaže.

Samostalno je izlagao više od 120 puta, a prvi put samostalnu izložbu imao je baš u rodnom gradu 1955. godine.

Izlagao je u mnogim gradovima u zemlji i inostranstvu. Imao je preko 600  kolektivnih nastupa

Na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni bio je prisutan više od pet decenija. Za svoj rad više puta je bio nagrađivan.

Monografija posvećena ovom slikaru „Kosmičko ogledalo Zorana Stošića Vranjskog“ objavljena je 1993. godine, sa tekstom Miloša Arsića, a 1997. Miloš Jeftić je objavio knjigu „Kosmosi Zorana Stošića Vranjskog“.

Godine 1992. oformljen je legat Zorana Stošića Vranjskog gradu Vranju koji se čuva u Zbirci savremene umetnosti Galerije Narodnog Muzeja. Za 30 godina postojanja legata, Vranjski je rodnom gradu poklonio 594 dela rađena različitim tehnikama. Gradu je poklonio i portrete znamenitih Vranjanaca koji krase veliku salu zgrade Načelstva. Osim u Vranju legat Zorana Stošića Vranjskog od 1992. postoji i u Gradskom muzeju u Somboru.

Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine, Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i redovni član Matice Srpske.

Zoran Stošić Vranjski biće sahranjen u petak, 23. decembra, u Somboru.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare