Novogodišnji koncert Folklornog ansambla “Sevdah“

VRANJE

U Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju, u četvrtak, 22. decembra, Folklorni ansambl „Sevdah“ održaće tradicionalni novogodišnji koncert, čiji je početak zakazan za 19 sati.

Gost večeri biće Kulturno-umetničko društvo „Soko“ iz Bujanovca. Organizator koncerta je Kulturno-obrazovni centar, a pokrovitelj Grad Vranje.

Vranjski ansambl „Sevdah“ osnovan je pre skoro šest decenija. Broji 100 čanova od sedam do 50 godina. Na novogodišnjem koncertu, koji je besplatan, učestvovaće 60 folkloraca. Izvešće devet koreografija.

Repertoar ovog ansambla nije vezan samo za igre vranjskog kraja već je mnogo širi.

„Mi uglavnom kad nastupamo nastupamo sa igrama ovog kraja.  Recimo seoske igre iz okoline Vranja pa Staro Vranje, igre iz Bujanovca, Leskovca, Bosilegrada. Imamo i Šumadiju, Vlaške igre, tu je Srpsko-Crnorečje, ali nekako ovo podneblje je naviklo da se čuju truba, klarinet, goč, zna se po čemu je Vranje prepoznatljivo. Zato kada nastupamo uglavnom biramo te koreografije i na repertoaru imamo ih 14“, ističe  umetnički rukovodilac i  koreograf ansambla Vladimir Janković.

On dodaje da su njihovi nastupi nagrađivani kako u zemlji tako i inostranstvu.

„Dobili smo sva moguća priznanja što se tiče našeg grada. Od kako sam preuzeo „Sevdah“ , 2005. godine u Poljskoj smo dobili Specijalnu nagradu Maršala Mazurske regije, koja broji oko sedam miliona stanovnika. Posle 17 godina  u Kosovskoj Mitrovici, festival koji je bio tradicionalan, koji je ponovo obnovljen doneo nam je značajna priznanja, prvo mesto po oceni žirija i prvo mesto po oceni publike. Bili smo sveukupni pobednici. U Rumuniji smo pre tri godine osvojili prvo mesto, u kategoriji najbolji ženski ansambl i prvo mesto u kategoriji najbolji muški ansambl, bili smo sveukupni pobednici što znači sve prve nagrade smo odneli mi“, kaže Janković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare