Preminuo Žarko Bjeletić

LESKOVAC

Dugogodišnji direktor leskovačke Medicinske škole, profesor hemije Žarko Bjeletić preminuo je danas 4. januara nakon kraće bolesti.

Posle stradanja ćerke i zeta u vozu 1999. godine, koji su kod Grdelice pogodili NATO avioni, život profesora Bjeletića je bio obojen tamnim i setnim bojama .

Poslednji ispraćaj čoveka koga su voleli svi, učenici, kolege, prijatelji biće 6.januara u 12:00 časova.

Bjeletić Obrada Žarko je rođen 30. septembra 1942. godine u Kovačima, opština Nikšić, republika Crna Gora. Posle završene gimanzije u Nikšiću diplomirao je hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu..

Radio je u gimanziji u Modriči, OC „Milentije Popović“ u Vlasotincu, OTC „Rade Metalac“ u Leskovcu i Medicinskoj školi u Leskovcu, gde je obavljao i funkciju direktora.

Bio je prosvetni savetnik za hemiju (spoljni saradnik) od 1976. do 1991. godine i član Prosvetnog saveta Republike Srbije – Komisija  za hemiju. Za postignute rezultate u obrazovanju 1985. godine dobio je zvanje pedagoški savetnik.

Za izvanredne rezultate u pripremi učenika za takmičenje iz hemije (tri puta prvo, četiri puta drugo i četiri puta treće mesto u Srbiji) dobio je Povelju Republičkog odbora „Nauku mladima“, a 1987. godine Zlatnu medalju i povelju Saveznog odbora SFRJ.

Srpsko hemijsko društvo dodelilo mu je „godišnju nagradu medalju za 2004. godinu za izvanredne rezultate u nastavi kao izraz priznanja za unapređivanje kvaliteta nastave i širenje hemijskih znanja među učenicima osnovnih i srednjih škola“.

Za vreme direktorskog mandata (1. septembra 1987. do 3 jula 2001. godine) dograđeno je šest kabineta sa pripremnim prostorijama, biblioteka, opremljena je garderoba u bolnici, ograđeno i osvetljeno školsko dvorište. U tom periodu su otvoreni novi smerovi za kozmetičke tehničare, ginekološko-akušerske sestre i laboratorijske tehničare i povećan broj sa 16 na 24 odeljenja. Za postignute rezultate Škola je dobila Oktobarsku nagradu za 1988. godinu i više drugih priznanja.

Recezent je udžbenika: hemija 1 za prvi razred gimnazije i zdravstvene struke, hemija 2 za drugi gimnazije i zdravstvene struke i biohemije za četvrti zdravstvene struke. Objavio je četiri rada iz nastave hemije i koautor je monografije „35 godina – najbolji leskovački hemičari u Pokretu „Nauku mladima“.

Bio je predsednik Podružnice Srpkog hemijskog društva u Leskovcu u više mandata.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dejan Pešić
Dejan Pešić
2 godine pre

Neka te andjeli čuvaju, Profesore.