Preminuo profesor i hirurg Miroslav Stojiljković

NIŠ-LESKOVAC

Profesor Miroslav Stojiljković rođen je u Leskovcu 18.12.1942. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Leskovcu. Medicinski fakultet završio je u Beogradu 1966. Svoju lekarsku karijeru, a potom specijalizaciju iz opšte hirurgije započeo je u bolnici u Leskovcu na Odeljenju za hirurgiju. Specijalizaciju iz opšte hirurgije završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1975. Svoju hiruršku i naučno nastavnu karijeru nastavio je u Nišu 1981. na Hirurškoj klinici u Medicinskom fakultetu u Nišu. Doktorat iz oblasti hirurgije odbranio je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1984. godine pod nazivom „Značaj i mesto hirurga i timskom rešavanju problema dijabetičnog stopala“. Jedan je od osnivača odeljenja za Vaskularnu hirurgiju Hirurške klinike u Nišu. U stalnom radnom odnosu na Medicinskom fakultetu u Nišu je od 1984. godine. Stručna usavršavanja iz oblasti vaskularne i opšte hirurgije obavio je u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Tokom svoje karijere uveo je mnoge savremene hirurške tehnike iz oblasti vaskularne i opšte hirurgije na Klinici za hirurgiju. Član je prvog tima koji je započeo implantaciju pace makera u Univerzitetskom Kliničkom Centru Niš. Autor je mnogih radova u vodećim i stranim časopisima. Autor je monografije Akutni difuzni peritonitis i udžbenika Principi opšte hirurgije.

Na mestu šefa katedre Hirurgija sa ratnom hirurgijom bio je od 2000. do 2006. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja Srpskog lekarskog društva, Medicinskog fakulteta u Nišu, Medicinskog fakulteta u Beogradu, Grada Niša, Grada Leskovca, Srpske Pravoslavne Crkve za unapređenje zdravlja i medicinske nauke i obrazovanja. Odlazi u penziju kao redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu 2007. godine.

Preminuo je 26.5.2021. u Nišu.

Iza sebe je ostavio suprugu Gordanu , sinove Danila, plastičnog hirurga koji radi u Kuvajtu i Predraga, ortopedskog hirurga u Kliničkom centru u Nišu.

Sahrana će se obaviti na Novom Groblju u Nisu u ponedeljak sa početkom opela u 13.30 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare