Glasanje na ivici incidenta

BEOGRAD

Žučna rasprava na izbornoj skupštini Udruženja novinara Srbije (UNS) došla je do ivice incidenta kada je trebalo da se prisutni izjasne o predlogu da direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević bude vraćen na spisak kandidata za predsednika UNS, a trenutno je u toku pauza nakon koje će rasprava biti nastavljena.

Skupština UNS za sada nije uspela da formuliše pravno valjanu odluku u vezi Rakočevićeve kandidature.

O svim tačkama dnevnog reda i poslovnika sednice koja je počela oko podneva dugo se i iscrpno raspravlja, a incident je zamalo izbio kada su prebrojavani glasovi za predlog da Skupština zauzme stav da Rakočević nije u sukobu interesa i da njegova kandidatura nije u suprotnosti sa Statutom UNS. To glasanje nije još završeno, a zbog spora oko brojanja glasova određena je pauza.

Predlog da Rakočević bude vraćen dao je aktuelni predsednik UNS i takođe kandidat za novi mandat na čelu tog udruženja Vladimir Radomirović, uz obrazloženje da želi da Udruženje bude jedinstveno, a da će pitanje usklađivanja Statuta UNS i Kodeksa novinara “doći na dnevni red”.

U slučaju Rakočevića, spor je nastao zbog njegove funkcije direktora Doma kulture u Gračanici, pošto je Kandidaciona komisija UNS odbacila njegovu kandidaturu 19. maja zbog člana Statuta koji zabranjuje izbor onih koji su “zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade, ministarstava, sekretarijata i lokalnih organa uprave”. Rakočević je tu odluku osporio pred Višim sudom u Beogradu.

“Nemojte to da radite, ja se stidim”, poručio je prisutnima Živojin Rakočević, i dodao da je za organizovanje SKupštine potrošeno četiri miliona dinara, koliki je, kako je naveo, budžet ministarstva kulture za medije sa Kosova i Metohije.

“Meni ništa ni ružno ni lepo ne može da se desi, ali neću dozvoliti da čerečite moje prijatelje, da im uzimate reč”, rekao je Rakočević, i optužio Radomirovića, protivkandidata na izborima za prvog čoveka UNS, da ga je uoči početka skupštine opsovao, iako mu je pružio ruku.

“Da nismo sluge, da nismo ponižavali kolege, da ih nismo nazivali ‘humoristima'…i tu se raspao UNS, kada smo oterali Jelenu Obućinu, oterali smo sve jer nemamo kapaciteta osim da se psujemo”, rekao je Rakočević.

Izborna skupština počela je oko podneva, kada je utvrđeno da, od 1.789 redovnih članova UNS, sednici prisustvuju njih 592.

Danas bi trebalo da bude izabran predsednik UNS i Uprava, sa mandatom od četiri godine.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare