Preminuo MIroslav Šolević

NIŠ

U Nišu je 75. godini preminuo Miroslav Šolević, jedan je od osnivača i nosilaca pokreta otpora Srba na Kosovu i Metohiji osamdesetih godina prošlog veka.

Pokret otpora Srba nastao je kao reakcija na demonstracije Albanaca na Kosovu 1981. godine, na kojima su u više gradova zahtevali da Socijalistička Autonomna Pokrajina postane sedma republika SFRJ i da se Albancima prizna status konstitutivnog naroda u Jugoslaviji.

Miroslav Šolević je bio u grupi Srba sa Kosova koja je na aspiracije Albanaca i težak položaj Srba ukazala najpre predsedniku Predsedništva Srbije Nikoli Ljubičiću, a onda je organizovala proteste u više gradova Srbije, piše RTS.

Srpski pokret otpora je organizovao demonstracije Srba u Kosovu Polju 1987. godine, gde je Slobodan Milošević izgovorio: „Niko ne sme da vas bije!“.

Zbog neslaganja sa političkim odlukama i stavovima državnog vrha Srbije prema Kosovu i Metohiji, devedesetih godina Šolević je prestao da se bavi politikom.

Potom se sa porodicom iz Kosova Polja preselio u Niš, gde je živeo do smrti.

Preminuo je nakon višemesečne borbe sa bolešću.

Šolević će biti sahranjen u utorak, 29. avgusta, na groblju u Donjoj Vrežini. Opelo je zakazano za 12 časova, potvrdila je njegova porodica, prenosi RTS.(kraj) LJS/SM

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ulver
Ulver
8 meseca pre

Slava mu! Veliki Srbin