Premijerno prikazan film „Nečista krv – greh predaka“

VRANJE

Vranjanci su, u subotu veče, bili u prilici da u sali Pozorišta „Bora Stanković“, gde se prikazuju i bioskopske projekcije, pogledaju premijeru filma „Nečista krv – greh predaka“.

Imali su i čast da upoznaju i neke od protagonista: Katarinu Radivojević, Aleksandra Ristovskog, Marka Grabeža, kao i reditelja Milutina Petrovića.

Film „Nečista krv – greh predaka“ rađen je po motivima iz dela Bore Stankovića, scenario, koji je napisao Vojislav Nanović, adaptirala je Milena Marković. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić.

Radnja filma dešava se pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Održane su dve projekcije – u 20 i 22 sata.

Film će u Vranju biti prikazivan do petka, 3. septembra, a projekcije će biti organizovane od 19 i 21 sat. Karte po ceni od 350 dinara biće u prodaji na biletarnici Pozorišta „Bora Stanković“.

Pre premijere gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, piredio je prijem za protagoniste koji su došli u Vranje.

Tom prilikom Milutin Petrović, reditelj filma, govorio je o brojnim detaljima iz života Bore Stankovića, naročito tokom okupacije, kao i o piscu kao velikoj inspiraciji umetnika. On je naglasio da je za razumevanje Stankovićevog dela važno znati da je on pisao tematski, o baba Zlatinom Vranju, a ne o svom, jer je veoma mlad otišao iz rodnog grada.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je odmah nakon festivalskih i početka bioskopskih prikazivanja film stigao u grad Bore Stankovića.

„Vranje i Vranjanci veoma su ponosni što je Bora Stanković ponikao iz vranjske čaršije, sa vranjske kaldrme. I čini se da niko kao on nije umeo da opiše južnjački temperament, dušu ljudi ovog kraja i duh Vranja. Pre nekoliko godina kada je rađena brend strategija, kao i istraživanja u toj oblasti zaključeno je da je Bora Stanković, sa svojim delom, najveći brend grada Vranja“, rekao je gradonačelnik.

Nakon prijema, glumci i reditelj prošetali su crvenim tepihom do zgrade pozorišta, uz gromki aplauz publike koja je s nestrpljenjem iščekivala početak projekcije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare