Premijera u narodnom pozorištu: 6. oktobar – priča o jednom letovanju

NIŠ

„Šesti oktobar – priča o jednom letovanju“ naziv je predstave kojom će niško Narodno pozorište otvoriti sezonu premijera. Reč je o koprodukciji sa Hartefakt fondom iz Beograda, predstava je rađena po tekstu Tise Milić, u režiji Andreja Nosova.

                            Zbog epidemiološke situacije i smanjenog kapaciteta sale, zakazana su tri premijerna izvođenja 6, 8. i 10. oktobra.

                                U predstavi igraju Vesna Stanković, Aleksandar Mihailović, Julija Petković, Dejan Maksimović i Marko Pavlovski. Saradnica na tekstu je Biljana Srbljanović.

                             Komad „Šesti oktobar (priča o jednom letovanju)“ govori o dvadesetogodišnjici događaja koji su obeležili političku scenu Srbije oktobra 2000. godine. Glavni junaci su članovi četvoročlane porodice koji su krenuli kolima na dugo iščekivano letovanje u Grčku. Usput nailaze na niz prepreka i peripetija, dok međusobne nesuglasice, različitosti i prećutnosti izlaze na videlo, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Narodnom pozorištu.

                           Osnovni sukob je sukob različitih ideologija i borba za reč i prevlast u porodičnoj hijerarhiji. Rastrzani između htenja i mogućnosti, junaci preispituju svoje odnose, uverenja i prošlost, dok resursi polako nestaju, a njihov cilj postaje bleda tačka u daljini koja kao da se sve više odmiče što više pokušavaju da joj se primaknu.

                           Predstavu je režirao Andreja Nosov.

                          „Ovo je priča o jednom letovanju. O nadi da će možda biti bolje. Ovo je priča o jednom rođendanu. O porodici. O automobilu koji je trebalo da reši našu budućnost. Dvadeset godina kasnije samo smo ljuti, nada je negde zalutala. Tako izgubljeni tumaramo između različitih znakova i pojava. Ogledala nema, a pobuna je samo forma za izbegavanje odgovornosti. Kad niko nije kriv, ništa se i ne događa“, kaže Nosov.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare