Premijera predstave ,,Prasetina na 178 načina” dramaturškinje iz Vranja u Narodnom pozorištu u Nišu

VRANJE-NIŠ

Predstava ,,Prasetina na 178 načina” dramaturškinje i književnice iz Vranja Aleksandre Jovanović biće premijerno odigrana večeras, 30. januara u 20 časova u Narodnom pozorištu u Nišu.

,,U hrpi senzacionalističkih izveštavanja o seksualnom nasilju, često nailazimo na epitete poput ‘monstrum’, ‘divljak’, ‘čudovište’ i ‘bolesnici što iskaču iz mračnih prolaza’, što rezultira podmuklim odvajanjem samog čoveka od čina. Silovatelj je mrak, aždaja, minotaur što vreba u lavirintu, skoro uvek bez lica i obličija (osim falusnog), a i kada mu se dodeli lik, on mora biti takav da se ljudi ne prepoznaju u njemu. Prepoznavanje je užasnije od samog zločina. I dok neki lupaju glavama pitanjem ko su ti bolesni ljudi, na scenu izlazi Žuti”, reč je autorke Jovanović o ovom delu.

Žuti je ranjivi dečak, zaljubljeni, uplašeni, Žuti koji bežeći od Oca postaje isti on, Žuti koji zna šta hoće ali ne razume šta čini, Žuti koji je navikao na miris krvi, cičanje i miris tek zaklanog mesa. Na kraju, Žuti koji zna da reč „Ne“ ne znači ništa, ako se on pita. ,,Prasetina na 178 načina” je njegova priča. U njoj žene ne govore mnogo i ništa se ne pitaju. One su funkcije, zbir naoko privlačnih udova i samo naizgled prisutne. Ipak, čak i nakon što Žuti učini sve što je u njegovoj moći da vas zasmeje, dirne, ubedi da narator mora da govori istinu, stvoriće se prvo pukotina, zatim procep, a onda rupa kroz koju ulazi stvarnost. U njoj, krevet jeste klanica, svinje osećaju strah, silovatelji ponekad plaču i liče na čoveka, stoji u opisu predstave.

Na Konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst 2021/2022. godine stručni žiri preporučio je i posebno istakao dramu ,,Prasetina na 178 načina”.

Rediteljka predstave Sonja Petrović kaže da karakter ove predstave i preslikava stanje društva.

,,Nemojte da me nervirate tim ‘nemoj da si peder’ uobičajenim kulturnim stereotipima, jakim rodnim ulogama i očekivanjima poput onih da muškarac mora da bude jak, da ne plače, ne pokazuje emocije, da mora da je dominantan, da mora da je SVINJA. Normalizacija toga doprinosi povećanju rodno uslovljenog nasilja. Ako muškarac oseća da nedovoljno odgovara rodno nametnutim očekivanjima, kontrolu nad njima pokušava da vrati nasiljem”, kaže Petrović.

Petrović ističe da su ovu predstavu radili u nekakvom zavodljivom miru, lepoti, poverenju, solidarnosti i u jednom krajnje ravnopravnom i tolerantnom malom društvu, punom ljubavi i razumevanja. Potpuno paradoksalno kako navodi u odnosu na svet drame, izgradili su atmosferu u kojoj su istinski prevaziđene individualne razlike zarad jednog cilja.

U predstavi igraju Milica Filić, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Andrija Mitić i Stefan Mladenović.

Kostimografkinja i scenografkinja je Irina Somborac je, scenski pokret i koreografiju radila je Jovana Rakić, a muziku Neša Kojić.

Prva repriza predstave zakazana je 1. februara.

Karte se mogu kupiti na blagajni pozorišta, a cena karte je 800 din. (kraj) DC/LJS

422605520_795733892595040_1377427875094510726_n.jpg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare