Premijera predstave „ Društvo mrtvih pesnika” 29. marta u Pozorištu lutaka

NIŠ

“Društvo mrtvih pesnika”, reditelja Zorana Cvetkovića, nova je predstava na repertoaru Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš. Premijera je zakazana za 29. mart u 20 sati u Pozorištu lutaka, a prva repriza 31. marta na Kamernoj sceni u 21 sat.

Kultni film “Društvo mrtvih pesnika”, koji je obeležio odrastanje mnogih generacija, ponovo će na sceni oživeti glumci Akademskog pozorišta SKC Niš. Najnovija predstava na repertoaru, u režiji Zorana Cvetkovića, a čiju je dramatizaciju i adaptaciju teksta radila Maja Bunjac, donosi priču o srednjoškolcima koji kroz poeziju uče da razumeju mladost i svet odraslih u koji ulaze.

“Kao svaki dobro, a ovo je genijalno, napisan tekst, Društvo mrtvih pesnika sadrži sve: prkos, borbu, ljubav, izdaju, dril vlastoljublja i otpor probuđenih podanika, poeziju, strast, pobedu, poraz, uspon i pad… Predstava nastoji da postavi što više pitanja, a da na njih ne odgovara, jer to nije misija niti svrha umetnosti”, navodi reditelj predstave Zoran Cvetković.

Kako kaže, predstavu je hteo da postavi još na prvom gledanju ostvarenja Pitera Vira sa kojim se publika upoznala pre više od 30 godina.

“Isto toliko dugo želim da se „odvojimo“ od filma i proizvedemo novi kvalitet. Jesmo li uspeli? Ah, niko ništa ne zna… Krhko je znanje! “, dodaje Cvetković.

Ekipa je, navodi, sastavljena od glumaca koji misle svojom glavom, sumnjaju, istražuju, pitaju, ne daju na se, produbljuju dileme i trasiraju vlastite puteve.

“Za sve što je dobro u procesu i njegovom rezultatu, koji je pred vama, zaslužni su samo oni. Za sve što ne valja, kriv sam samo ja. Avaj, ja sam tek upućenik !”, zaključuje reditelj.

Direktorku Nolan u predstavi igra Manyela Janićijević, Ričarda Kamerona Veljko Milijić, DŽordža Pitsa Borivoje Stojanović, Noksa Overstrita Miodrag Jovanović, Nila Perija Matija M.Desančić, gospođu Peri Emilija Cvetković, a profesorku Hajger Bojana Petrović. U ulozi Čarlsa Doltona je Mario Stević, profesorku Makalister igra Jovana Ranđelović, profesora Kiting Nemanja Nikolovski, DŽini Danberi Milica Mitić, Krisa Noela Una Rakić, Gloriju Sanders/glas rediteljke Anđelija Mirović i Tinu Bartolomju Krюkova Darья Anatolьevn.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare