Obeležen Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

NIŠ

Povodom 24.marta, Dana kada je počela NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju i Dana sećanja na žrtve bombardovanja, parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije i Spomen kapelicu, predstavnici Grada Niša, državnih institucija, Vojske Srbije, lokalnih vlasti, udruženja građana odali su počast palim žrtvama. U ime lokalne samouprave vence su položili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski,  predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić kao i načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović. Vence i cveće na Spomenik i kod Spomen kapele položili su i članovi porodica postradalih i građani Niša.

                        „Okupili smo se danas da odamo počast žrtvama NATO agresije na našu državu 1999.godine. Niko  nije mogao da očekuje da ljudski um može nešto tako da zamisli a kamo li da sprovede.Naši sugražani, Nišlijke i Nišlije, obaljajući svoje uobičajene dnevne poslove nisu ni mogli da očekuju da će stradati ili da će izgubiti svoje najmilije. Sve ono što se svih dana bombardovanja događalo u našoj državi i u našem gradu  je svima nama za nauk. Mir, sloboda  i  ravnopravnost svih nas u našoj državi treba da bude imperativ sugrađanima, a ono što se  tada desilo ne znam da li možemo da zaboravimo, sigurno ne, a da li ćemo oprostiti pokazaće istorija“, kazao je dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša.

                      Poštu su postradalima u NATO agresiji odali i članovi Udruženja Herojska 549.motorizovana brigada.

                       „Brigada kojoj sam pripadao branila je zemlju tih dana u karnizonima Prizren i Đakovica.Ovde smo da se setimo svih naših žrtava kako civilnik tako i naše nevine dece koja su u inoformama branila svoju zemlju, naših starešina i našeg naroda koji u tom momentu pred daleko nadmoćnijem nepritalju nije ustuknuo već je branio ono što su branili naši preci i detovi, a to je sloboda“, istako je Vladica Đorđević, kapetan u penziji.

                    Slađan Vučković je u vreme NATO agresije bio u vojsci deminer. Dok je na Kopaoniku sa svojim drugovima čistio teren od kasetnih bombi ostao je bez obe ruke ispod lakata. Stotu bombu nije uspeo da deminira, eksplodirala je bukvalno u njegovim rukama.

                   „Prošlo je 23 godine od agresije NATO alijanse na Saveznu Republiku Jugoslaviju. NATO agresoli su koristili sva sredstva osim nuklearnog. Pokušali su da nam uzmu nešto što niko nije niti će. Nisu uspeli da uzmu duh našem slobodarskom narodu. Srušili su nam mostove, fabrike, bolnice. Izgradili smo nove ali nikada im nećemo zaboraviti decu i civilne žrtve. I danas sa ovog mesta u Nišu mogu da im poručim da nikada nisu niti će uspeti da ubiju slobodarski duh srpskog naroda niti da ga ubiju.Žrtve ne može niko da vrati, ali smo tu mi da ih se sećamo i da ih pominjemo“, kazao je Slađan Vučković, penzionisani zastavnik prve klase.

                    Bombardovanje Niša počelo je oglašavanjem sirena 24. marta i trajalo je do 10. juna. U ovom periodu  poginulo je 26 civila, ranjeno je teže njih 60 a lakše oko 200. Sirene za početak ili kraj vazdušne opasnosti oglasile su se 258 puta, a nišlije su su pod vazdušnom opasnošću bile 52 dana. Bombe su za sobom ostavile srušene mostove, fabrike, porodične kuće, škole, Niš je bombardovan 29 dana.

                      U bombardovanjima koja su u SRJ bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare