Premijera  “Pokojnika” u Narodnom pozorištu

NIŠ

Predstava “Pokojnik”, koju je po čuvenom komadu Branislava Nušića režirao Željko Đukić, reditelj koji je poslednje tri decenije proveo u SAD, premijerno će biti izvedena večeras u 20 časova na sceni Narodnog pozorišta.                              U predstavi igraju Aleksandar Krstić, Miroslav Jović, Aleksandar Mihailović, Stefan Mladenović, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Maja Vukojević Cvetković, Sanja Krstović, Jasminka Hodžić, Katarina Arsić i Katarina Mitić Pavlović. Željko Đukić potpisuje i izbor muzike, kostimograf je Nataša Vučurović Đukić, scenograf- Igor Vasiljev.

“Pokojnik” je poslednji put pred niškom publikom premijerno izveden oktobra 1987. godine, u režiji Petra Zeca, a ovo je sedma postavka “Pokojnika” u niškom teatru.

“Uspeh je sam po sebi imati premijeru u ovom sumanutom, pandemijskom vremenu. Čitava predstojeća pozorišna sezona 2021/2022. biće u znaku slogana ‘Klasično- moderno’ u koji se uklapa i ovaj uvek aktuelan Nušićev komad”, rekao je upravnik Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, dodajući da je klasika uvek u modi. Za režiju Željka Đukića u niškom teatru rekao je da predstavlja njegov veliki povratak u Srbiju.

“Krenuli smo sa predstavom u junu, usledio je čitav niz odlaganja koje je diktirala korona i privatni problemi, a na kraju smo dobili dobru predstavu za koju verujem da će se dopasti publici”, naveo je Milovanović. Za ulazak u pozorište, kako je rekao, primenjivaće se epidemiološke mere koje su važile i za ulazak na festival “Teatar na raskršću”: preležani kovid 19, obavljena vakcinacija ili važeći pi-si-ar ili antigenski test.

 “Inicijalna ideja za režiju ‘Pokojnika’ bila je situacija u kojoj se neko vraća nakon dužeg odsustva. ‘Pokojnik’ je možda jedan od najvećih komada u istoriji naše drame, veliki, težak, ne tako lepršav kao ostale komedije Nušićeve”, naveo je Đukić.

   Prema rečima kostimografa Nataše Vučurović Đukić, “Nušićevi likovi su toliko stvarni da su nadstvarni, toliko realni da su nadrealni, iz toga je izašao i koncept scene, kostima”.

                           Aleksandar Krstić koji u komadu glumi naslovnu ulogu, lik Pavla Marića, za koga su svi verovali da je mrtav, rekao je da se u predstavi sreću “prepoznatljivi arhetipovi koji su na isti način delovali i tada kada je komad napisan kao i danas. Otići odavde zbog života koji melje ili ostati i današnja je dilema, ništa se ne menja, o tome se govori u ovom komadu, o tome Nušić priča”, rekao je Krstić.

                              Glumac Miroslav Jović smatra da je veliki kvalitet predstave što je komad ostao prepoznatljiv, reditelj nije izabrao postupak kojim bi se udaljio od izvornog Nušića.

                              “Nušić je tačan, precizan u svojim karakterima, koji su i nakon sto godina prepoznatljivi”, rekao je Aleksandar Mihailović.

                                 Glumac Miloš Cvetković primetio je da nijedna od pauza u radu nije uticala na konačni kvalitet predstave.

                                    “Pokojnik” će prvu reprizu imati već sutra, a gledaoci će ovu predstavu moći da pogledaju i 17. novembra.

O reditelju Željku Đukiću

                        Željko Đukić je završio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U Sjedinjenim Američkim Državama živeo je trideset godina, gde je završio magistarske studije i bio umetnički direktor pozorišta The Utopian Theatre Asylum u Čikagu. Osim u matičnom pozorištu režirao je u Njujorku, Los Anđelesu, Vašingtonu i na Floridi. Njegove predstave su dobile priznanja i nagrade, između ostalih, za najbolju predstave sezone u Čikagu (“Ujka Vanja”), nagradu za umetničku viziju (The Orgie Award) i više nominacija za ugledne nagrade Helen Hejs i Džozef Džeferson. U bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, režirao je predstave u Sarajevu i Mostaru, a u Beogradu je u Narodnom pozorištu 2009. postavio komad “Kod kuće/Kabul”. Posle diplomiranja radio je na Fakultetu dramskih umetnosti kao asistent na katedri za glumu. U Americi je nastavio da se bavi pozorišnom pedagogijom; predavao je na nekoliko američkih univerziteta, između ostalog na Univerzitetu Ilinois u Čikagu i Univerzitetu Nortvestern. Odnedavno radi kao saradnik na katedri za glumu Akademije umetnosti u Beogradu. Dobitnik je Fulbrajtove stipendije za 2013. godinu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare