Premijera filma “Nečista krv – greh predaka” večeras na Paliću

Premijera film „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića biće večeras na Festivalu evropskog filma na Paliću.

Organizatori festivala su najavili da će se , nakon prikazivanja filma u okviru Glavnog takmičarskog programa na Letnjoj pozornici na Paliću večeras publici pokloniti Petrović, kao i glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi.

“Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom”, saopštio je Palićki festival.

“Nečista krv- greh predaka” je snimljena na osnovu davno izgubljenog scenarija reditelja Vojslava Nanovića (1922-1983), nastalog po motivima dela Bore Stankovića (1876-1927), kog su Bjelogrlić i dramaturškinja Bojana Andrić pronašli u skladištu starih papira, a novu adaptaciju je uradila Milena Marković.

Petrović je rekao Palićkom “Filmskom žurnalu” da je scenario sačuvan kao jedna požutela kopija iz vremena kad je seriju pripremao reditelj Žika Pavlović (1933-1998).

“Znao sam da je (reditelj) Miša Radivojević pričao da je to najbolji scenario koji je pročitao. Bio sam šokiran kada sam shvatio da je scenario, pisan sedamdesetih godina prošlog veka, i dalje vredan realizacije”, rekao je Petrović Palićkom “Festivalskom žurnalu”.

Prema njegovim rečima, “Nečista krv – greh predaka” je “srpski vestern na južnjački način”, jer je sredina 19. veka vreme najviše filmovano u okvirima vesterna, i onda “ne možeš da izbegneš vezu sa klasicima istorije filma”, kakve su snimali reditelji DŽon Ford i Sem Pekimpo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare