Prekogranična saradnja Vranja i Montane

VRANJE

 

Zahvaljujući Projektu o prekograničnoj saradnji izmedju Montane i Vranja ova dva grada, u Bugarskoj i Srbiji, do novembra 2018. godine  dobiće najsavremenije stadione sa veštačkom travom i rasvetom.

Vrednost projekta koji finansira Evropska unija je 266.000 evra.

Ugovor o tome potpisan je u novembra prošle godine i tada je i počela realizacija zajedničkog projekta Vranja i Montane pod nazivom ,,Unapređenje sportske infrastrukture kao osnove za razvoj mladih sportskih talenata“ .

U toku je prikupljanje potrebne dokumentacije i izbor najboljeg ponuđača u skladu sa pravilima Evropske unije, rečeno je na sastanku u Vranju kome su prisustvovali i predstavnici Montane.

 

„Učešće Vranja iznosi 15 odsto, a Evropske unije 85 procenata. Pored unapređenja infrastrukture, cilj je i razvoj omladinskog sporta i saradnja u regionu. Za našu lokalnu samoupravu je značajno što će se ovde razvijati mladi talenti i što će biti uključena i deca predškolskog uzrasta. To je u skladu sa strategijom razvoja sporta grada Vranja“, rekao je većnik zadužen za sport, Nenad Đorđević.

„Posebno je važno što će u isto vreme biti izvođeni radovi u oba grada, a kada bude sve završeno biće održan turnir u fudbalu“, rekao

je zamenik predsednika opštine Montana, Tihomir Antonov.

On je naglasio da Montana u okviru prekogranične saradnje realizuje još tri projekta, jedan u Nišu i dva u Pirotu, a ovo je jedan od najboljih. Izrazio je nadu da će ova dva grada biti partneri i na drugim projektima, kao i da će ovaj, koji se realizuje u okviru Intereg – IPA prekograničnog programa Bugarska – Srbija, biti uspešno sproveden.

Na stadionu u Vranju zemljani radovi bi trebalo da počnu na proleće, a kompletna rekonstrukcija za godinu dana. U planu je i druga faza koja podrazumeva izgradnju atletske staze, svlačionice, ekonomat i sve što je neophodno da bi mogao jedan ovakav sportski objekat da funkcioniše.

O prekograničnoj saradnji i značaju samog projekta govorio je pomoćnik gradonačelnika, Slavoljub Stojmenović,  On je podsetio da je Evropska unija prepoznala važnost projekta jer je od podnetih 380 odobreno 37.

„Očekuje nas kompleksan posao i sa partnerima iz Bugarske odgovorno ćemo ga sprovesti, što otvara mogućnosti za realizaciju drugih projekata“, rekao je  je Stojmenović.

Nosilac ovog projekta je opština Montana, s obzirom da ima iskustva u prekograničnoj saradnji.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare