Preko 30 kompanija i firmi ponudilo 1080 radnih mesta

NIŠ

Nacionalna služba za zapošljavanje i Grad Niš  organizovali su tradicionalni  Sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije. Sajam je dvodnevni i održava se u Oficirskom domu, prvi dan je namenjen poslodavcima i licima koja traže posao, a drugi dan sajma posvećen je profesionalnoj orjentajici kada  se, na osnovi zahteva poslodavaca govori o tome koje je kadrove potrebno obrazovati. Ove godine biće dosta reči o dualnom obrazovanju. Sajam su posetili i organiatori, Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavaje, Filijala Niš i zamanica gradonačelnice Niša Dušica Davidović. Oni su sa svojim saradnicima obišli sve štandove na sajmu, razgovarali sa poslodavcima ali i Nišlijama koje traže posao. Sajam je otvoren od 10 do 14 sati.

                           „Veliko je interesovanje za Sjam zapošljavanja posebno posle pauze od dve godine zbog korone kako poslodavaca tako i onih koji traže posao. Grad ulaže velike napore kako bi se broj nezaposlenih lica smanjio, a tu spadaju i aktivne mere koje sprovodi Vlada Republike SrbiJE“, istakla je Dušica Davidović.

                          Dosadašnja praksa je pokazala da je učešće na sajmu odlična prilika za neposredni kontakt između poslodavca i tražioca zaposlenja.

                         „Na Sajmu se predstavlja 31 kompanija sa ponudom 1080 slobodnih radnih mesta  i po  tome je najveći u poslednjih nekoliko godina.Kompanije  traže radnike iz svih oblasti delatnosti a najviše su zastupljeni radnici za auto i tekstilnu industriju, prehrambenu industriju, ugostiteljstvo, turizam IT sektor, a traže se i ekonomisti i pravnici. Praktično postoji potražnja za svim vrstama delatnosti“, kaže Boban Matić.

                       Prema njegovim rečima očekivanja su da će sajam posetiti preko 2000 lica. Praksa je pokazala  da se zaposli veći broj lica u odnosu na broj traženih.

                   „Na poslednjem sajmu koji smo imali 2019.godine pre korone  imali smo  zahteva za 500 slobodnih radnih mesta, a  u roku od šest meseci se zaposlilo 700 lica“, ističe Matić.

                     Na Sajmu svoj štand je imala i DMV firma koja se bavi proizvodnjom led elektronike, saobraćajnim znacima i sportskim semaforma i trenutno ima potražnju za velikim brojem profila.

                      „Potrebni su nam mašinski inženjeri, elektro inženjeri, mašinski i elektro tehničari, zavarivači. To su nam neka problematična zanimanja koja jako teško nalazimo. Nema dovoljno  školovanog kadra za ova zanimanja i zato šansu za radnike vidimo na ovom Sajmu. Interesovanja ima ali to nisu profili koje mi tražimo.Ono što im nudimo je i stalno radno mesto“, kažu na štandu ove firme.

                      Poslodavci traže i operatere za šivanje, pekare, prehrambene tehničare, administrativne radnike, operatere na mašinama za prehrambenu proizvodnju, i operator  za održavanja mašina. Neki poslodavci traže i radnike sa iskustvom, dok kod nekih to nije uslov za zaposlenje.

                      „Ponuda za prehrambenu proizvodnju je slabija ponuda u odnosu na mašinsku struku, ali se iskreno nadam da ću uspeti da pronađem posao. Već sam radio u jednoj mlekari kao tehnolog, posedujem i HASAP sertifikat, tako da verujem da ću uspeti da pronađem posao mada sam sada prvi put na Sajmu“, kaže Aleksandar Živković, master inženjer tehnologije.

                       Drugog dana sajma je Sajam profesionalne orijentacije gde će svoje usluge i programe rada predstaviti 19 srednjih škola i 15 fakulteta. Кako je tržište rada promenljivo, mladi će imati uvid u to na samom sajmu koja radna mesta mogu da uklope sa svojim formalnim obrazovanjem, ali i da u odnosu na potražnju izaberu dalje obrazovanje kako bi lakše došli do posla.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare