Preispituje se pojedine lekcije u udžbeniku iz biologije za 8 razred

NIŠ

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika  za biologiju za 8. razred osnovne škole, a koji se odnose na „biološki smisao adolescencije“.

                        Stručna komisija je proverila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na određene interpretacije u ovim udžbenicima.

                          Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja.

                      S obzirom da ministar i ZUOV daju mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica konsultovani su i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta.

                     Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos koji su dužni da u određenom roku dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika.

                     U javnosti se u prethodnom periodu vodila polemika oko toga da li lekcije o “Rodnom i polnom identitetu” treba da se nalaze u udžbenicima za osmi razred, a pojedini političari ocenili su da te lekcije predstavljaju “skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima, krše Ustav i zakone Srbije i koriste lažne podatke”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare